Kompleksowa usługa hotelowa i gastronomiczna czy odrębne świadczenia?

Autor: Małgorzata Nicewicz
Prawidłowa stawka VAT w orzecznictwie organów podatkowych i sądów administracyjnych Aby podnieść atrakcyjność i konkurencyjność oferowanych usług, hotelarze często decydują się na świadczenie usług dodatkowych, uzupełniających tradycyjną usługę hotelarską, obejmującą nocleg wraz ze śniadaniem. Prawidłowość rozliczenia takich usług dla celów podatku VAT budzi liczne wątpliwości praktyczne, w szczególności w zakresie zastosowania prawidłowej stawki podatkowej. Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, dostawa towarów i świadczenie usług podlegają opodatkowaniu podstawową stawką VAT 23 proc. Jednak w odniesieniu do towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do rozporządzenia wykonawczego do ustawy o VAT (rozporządzenie Ministra Finansów z 23.XII. 2013 r.), stosuje się stawkę obniżoną 8 proc. W załączniku tym w poz. 163 wymieniono usługi związane z zakwaterowaniem (PKWiU 55), natomiast w pozycji nr 7 wskazano usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży: • napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc., • napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc., • napojów, przy których przygotowywaniu jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w napoju, • napojów bezalkoholowych gazowanych, • wód mineralnych, • innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką 23 proc.   W świetle wskazanych powyżej przepisów, „klasyczna usługa hotelowa” (nocleg z śniadaniem) jak również „klasyczna usługa gastronomiczna” (dostarczenie żywności wraz z dodatkowymi usługami pozwalającymi na jej natychmiastowe spożycie np. miejsca siedzące, obsługa kelnera, toaleta) podlegają opodatkowaniu obniżoną stawką VAT 8 proc. Co jednak w przypadku, gdy usługom „klasycznym” towarzyszą dodatkowe czynności? Jeśli oprócz noclegu gość może skorzystać z parkingu? A jeżeli do obiadu klient restauracji zamawia także alkohol lub inny towar opodatkowany stawką 23 proc? Czy dochodzi do świadczenia kilku osobnych usług, czy też wręcz przeciwnie, mamy do czynienia z jednym świadczeniem złożonym? I jakie to ma znaczenie dla celów podatkowych? Ustalenie, czy szereg czynności wykonywanych przez przedsiębiorcę działającego w branży hotelowej, może być uznanych za czynności składające się na jedno świadczenie kompleksowe (złożone), czy też należy uznać je za odrębne, niezależne od siebie, pojedyncze świadczenia, ma fundamentalne znaczenie dla rozliczenia podatku VAT. Klasyfikacja danej usługi jako świadczenia złożonego lub też jako szeregu odrębnych świadczeń ma decydujący wpływ na: a) ustalenie, co jest p [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Jedna odpowiedź do “Kompleksowa usługa hotelowa i gastronomiczna czy odrębne świadczenia?”

  1. tropes pisze:

    Jak się zapatrujecie na takie destylatory do bimbru – https://alembik.eu/146-destylatory-do-bimbru-aparatura-do-bimbru ?
    To jest jakościowe rozwiązanie, czy warto próbować z produkcją na własną rękę?
    A może lepiej obrać inny kierunek?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *