Czerwony przewodnik „Michelin Main Cities of Europe” to nie tylko ranking restauracji, lecz także hoteli. W najnowszej edycji z 2015 roku znalazły się recenzje 14 obiektów z Warszawy i 27 z Krakowa. W stolicy najlepszą ocenę uzyskał Intercontinental, a w Krakowie Sheraton, Radisson Blu i Grand.
Oceniane hotele otrzymują wyróżnienia w postaci piktogramów budynków. Określają one poziom oferowanych usług w skali od jednego do pięciu. W tegorocznej edycji, tak jak rok wcześniej, pięć symboli uzyskał tylko Intercontinental w Warszawie. W Krakowie trzy najlepsze hotele uzyskały po cztery piktogramy, podobnie jak warszawskie: Bristol, Hilton, Sheraton, Sofitel Victoria, Regent i Polonia Palace. Po trzy symbole zdobyły w Warszawie: Westin, Le Regina, Radisson Blu Centrum i H15 Boutique, a w Krakowie: Copernicus, Stary, Pod Różą, andel’s, Kossak, Wentzl i Bonerowski Palace. Dodatkowo inspektorzy mogą odznaczyć hotel, przyznając mu symbole w kolorze czerwonym za szczególną atmosferę panującą w obiekcie. W tym roku wyróżnili nimi trzy krakowskie hotele: Copernicus, Stary i Gródek oraz dwa warszawskie: Le Régina i Rialto. W części kulinarnej inspektorzy przewodnika ocenili 24 restauracje z Warszawy i 21 z Krakowa. Warszawska restauracja Atelier Amaro utrzymała zdobyte w ubiegłych latach wyróżnienie, jedną z trzech Gwiazdek Michelin, a dwa stołeczne lokale: Brasserie Warszawska i Butchery and Wine, zostały wyróżnione symbolem Bib Gourmand (za stosunek jakości do ceny).
Oceniane hotele otrzymują wyróżnienia w postaci piktogramów budynków. Określają one poziom oferowanych usług w skali od jednego do pięciu. W tegorocznej edycji, tak jak rok wcześniej, pięć symboli uzyskał tylko Intercontinental w Warszawie. W Krakowie trzy najlepsze hotele uzyskały po cztery piktogramy, podobnie jak warszawskie: Bristol, Hilton, Sheraton, Sofitel Victoria, Regent i Polonia Palace. Po trzy symbole zdobyły w Warszawie: Westin, Le Regina, Radisson Blu Centrum i H15 Boutique, a w Krakowie: Copernicus, Stary, Pod Różą, andel’s, Kossak, Wentzl i Bonerowski Palace. Dodatkowo inspektorzy mogą odznaczyć hotel, przyznając mu symbole w kolorze czerwonym za szczególną atmosferę panującą w obiekcie. W tym roku wyróżnili nimi trzy krakowskie hotele: Copernicus, Stary i Gródek oraz dwa warszawskie: Le Régina i Rialto. W części kulinarnej inspektorzy przewodnika ocenili 24 restauracje z Warszawy i 21 z Krakowa. Warszawska restauracja Atelier Amaro utrzymała zdobyte w ubiegłych latach wyróżnienie, jedną z trzech Gwiazdek Michelin, a dwa stołeczne lokale: Brasserie Warszawska i Butchery and Wine, zostały wyróżnione symbolem Bib Gourmand (za stosunek jakości do ceny).
Dodaj komentarz