W warszawskim hotelu InterContinental otwarta została restauracja Platter by Karol Okrasa. Menu przygotowane przez Okrasę obejmuje dania z całej Polski „łączące smaki zapamiętane z dzieciństwa ze smakami odkrytymi podczas wielu podróży po świecie”.
Restauracja ma oferować nowoczesną kuchnię polską. Menu zmieniać się będzie cztery razy w roku. W Menu Jesiennym podawane będą np. minipierożki z pieczoną kaczką i upaloną kaszą gryczaną zatopione w maślanej emulsji borowikowej aromatyzowanej świeżym majerankiem, pieczony jeleń w porzeczce, marynowany w likierze akacjowym, podany z pasztetem grzybowym z kaszy manny i prażonego siemienia lnianego, czy diabeł morski z kandyzowaną cytryną na puszystej poduszce z kalafiora i sałatki z rucoli, otulony dresingiem z zielonych sałat. Restauracja posiada 64 miejsca i utrzymana jest w nowoczesnym, ale ciepłym, domowym stylu, dzięki czemu ma być miejscem i na business lunch, i na kolację przy świecach. Dzięki otwartej kuchni, jak przekonuje InterContinental, „goście będą mogli brać udział w przedstawieniu kulinarnym, obserwować Kucharza i jego zespół tworzących dzieła sztuki, które później będą serwowane publiczności”. Okrasa jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w Polsce. Od 2001 roku jest gospodarzem programu „Gotuj z Okrasą” w TVP1, a od niedawna prowadzi też program „Smaki czasu”. Jest autorem książki kulinarnej „Gotuj z Okrasą", zawierającej 105 autorskich przepisów. W 2005 roku został nagrodzony Oskarem Kulinarnym, zaś w 2007 Hermesem w kategorii Osobowość Kulinarna. Okrasa promuje polskie smaki w wersji dietetycznej, lekkiej i wyrazistej.
Restauracja ma oferować nowoczesną kuchnię polską. Menu zmieniać się będzie cztery razy w roku. W Menu Jesiennym podawane będą np. minipierożki z pieczoną kaczką i upaloną kaszą gryczaną zatopione w maślanej emulsji borowikowej aromatyzowanej świeżym majerankiem, pieczony jeleń w porzeczce, marynowany w likierze akacjowym, podany z pasztetem grzybowym z kaszy manny i prażonego siemienia lnianego, czy diabeł morski z kandyzowaną cytryną na puszystej poduszce z kalafiora i sałatki z rucoli, otulony dresingiem z zielonych sałat. Restauracja posiada 64 miejsca i utrzymana jest w nowoczesnym, ale ciepłym, domowym stylu, dzięki czemu ma być miejscem i na business lunch, i na kolację przy świecach. Dzięki otwartej kuchni, jak przekonuje InterContinental, „goście będą mogli brać udział w przedstawieniu kulinarnym, obserwować Kucharza i jego zespół tworzących dzieła sztuki, które później będą serwowane publiczności”. Okrasa jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w Polsce. Od 2001 roku jest gospodarzem programu „Gotuj z Okrasą” w TVP1, a od niedawna prowadzi też program „Smaki czasu”. Jest autorem książki kulinarnej „Gotuj z Okrasą", zawierającej 105 autorskich przepisów. W 2005 roku został nagrodzony Oskarem Kulinarnym, zaś w 2007 Hermesem w kategorii Osobowość Kulinarna. Okrasa promuje polskie smaki w wersji dietetycznej, lekkiej i wyrazistej.
Dodaj komentarz