Optymizm i wzrosty na rynku HoReCa

Analitycy z firmy PMR1 prognozują blisko czteroprocentowy wzrost na rynku HoReCa w Polsce w 2015 roku.2 Optymistyczne prognozy dla HoReCa, płyną również z danych indeksu „Barometr EFL”. Badanie przedsiębiorstw zrealizowane przez EFL, pokazało, że firmy świadczące usługi gastronomiczno-hotelarskie planują działania, które w najbliższych miesiącach zwiększą ich zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne. Jak wynika z raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2015. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2015-2020” wartość rynku HoReCa w Polsce sięgnęła w zeszłym roku 23,4 mld zł. Prognozy na najbliższe lata pokazują dodatkowo dalszy wzrost. Rynek ten będzie stabilnie z roku na rok umacniał swoją wartość, szczególnie w segmentach cateringu i gastronomii hotelowej. Ponadto eksperci PMR wskazują, że pomimo rosnącej depolaryzacji graczy oraz niewysokiego tempa wzrostu zamożności społeczeństwa, rynek gastronomiczny w najbliższych latach ma zyskiwać na wartości. Badanie EFL – dobre nastroje przedsiębiorców Optymistyczne prognozy dla HoReCa, płyną również z danych indeksu „Barometr EFL”. Badanie przedsiębiorstw przeprowadzone przez EFL, pokazało, że firmy świadczące usługi gastronomiczno-hotelarskie już w I kwartale 2015 r. oczekiwały wyższego poziomu sprzedaży w stosunku do poprzedniego kwartału, deklarując ponadto zwiększenie zapotrzebowania na finansowanie zewnętrzne w najbliższych miesiącach. Spośród badanych branż firmy zajmujące się usługami gastronomiczno-hotelarskimi osiągnęły wskaźnik (55,1 pkt.), plasując tym branże HoReCa powyżej średniej głównego wskaźnika „Barometru EFL”, który osiągnął poziom 54,3 pkt. Oznacza to, że kondycja finansowa większości firm z tego sektora jest o ponad 5 pkt. wyższa od progu OR (50 pkt.), który wskazuje na ograniczony rozwój firm i dużą niepewność przedsiębiorców. - Ponad połowa przedsiębiorców MŚP planuje intensyfikację rozwoju i prognozuje większe zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne. Zebrane deklaracje odnoszą się, szczególnie do firm MŚP, które stawiają sobie cele krótkoterminowe i ostrożnościowe, ze względu na obawy dotyczące stabilności przychodów oraz zakładanej, słabszej płynności finansowej. We wszystkich badanych obszarach, z których dane składają się na ogólny wynik „Barometru EFL”, jak sprzedaż, płynność finansowa, zapotrzebowanie na finansowanie zewnętrzne, inwestycje w środki trwałe, odsetek przedstawicieli sektora HoReCa wskazujących na wzrost przewyższa odsetek firm, które prognozują spadki. Potwierdza to jedynie dobrą kondycje i sprzyjającą koniunkturę na najbliższe lata. ” – mówi Radosław Kuczyński prezes Zarządu EFL. Według danych EFL, przy realizacji planów inwestycyjnych MŚP wybierają najczęściej kredyty bankowe, usługi leasingowe, ubezpieczenie majątku oraz sporadycznie faktoring. Wybierając leasing, branża HoReCa, najczęściej finansuje w ten sposób zakup pojazdów, maszyn i urządzeń. W 2014 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, przedsiębiorcy z gastronomii i hotelarstwa, najczęściej inwestowali w pojazdy lekkie. Drugim segmentem, którego udział w ogólnej liczbie udzielanych umów dynamicznie wzrasta, jest finansowanie maszyn i urządzeń. HoReCa zatrudnia młodych Według raportu EFL „Młodzi na rynku pracy. Pod Lupą”3 od lata 2013 do lata 2014 r. 60% MŚP poszukiwało pracowników. Statystyki zdecydowanie podnosi branża HoReCa. Jak pokazują dane z raportu, aż 87 proc. przedsiębiorstw gastronomicznych i hotelarskich w badanym okresie poszukiwało nowego pracownika. Raport pokazuje również, że im większy podmiot, tym częściej zatrudnia młodych. Relatywnie najczęściej tę grupę można właśnie znaleźć w hotelarstwie i gastronomii. Poza tym młodzi pracownicy obecni są również firmach budowlanych czy produkcyjnych, rzadziej w usługach.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *