Wielkie miasta nigdy nie zasypiają. Londyn, Berlin, Dubaj czy Warszawa od rana do późnych godzin nocnych tętnią życiem. Na leżakach, podczas koncertów, przy foodtruckach czy w kultowych klubach – każdego dnia dzieje się coś niezwykłego. Z myślą o ludziach, którzy kochają wielkomiejski styl życia, marka Ballantine’s Finest przygotowała limitowaną edycję swojej whisky – Ballantine’s Satellite.
Kiedyś to Nowy Jork był miastem, które nigdy nie śpi. Dziś „Wielkie Jabłko” nadal jest inspiracją dla artystów, wabikiem na hipsterów i doskonałym miejscem dla ludzi kochających atmosferę wielkiej aglomeracji. Choć we współczesnym, zglobalizowanym świecie coraz szybciej zanikają różnice kulturowe, wielkie miasta wciąż zachowują swój zróżnicowany charakter. Berlin, Dubaj Londyn czy Warszawa przyciągają ludzi z najdalszych zakątków świata, każde miasto ma swój indywidualny, intrygujący rys. Blask wielkich miast i atrakcyjne życie nocne ich mieszkańców zainspirowało markę Ballantine’s do stworzenia limitowanej edycji tego znakomitego blendu – Ballantine’s Satellite!
Opakowanie Ballantine’s Satellite przedstawia intrygującą kompozycję, ukazującą zdjęcie satelitarne ulic Londynu nocą. Blask świateł ogromnych metropolii, w których kumuluje się energia ich mieszkańców, gdzie kluby tętnią życiem, jednoznacznie kojarzy się z tą doskonałą szkocką whisky, która łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Pomimo że na limitowanej edycji Ballantine’s Satellite znajduje się fotografia stolicy Wielkiej Brytanii, opakowanie jest hołdem w stronę wszystkich wspaniałych miast, których mieszkańcy prowadzą dynamiczne, pełne pasji życie….
Ballantine’s to whisky typu blended, w której skład wchodzi ponad 40 rodzajów szkockich whisky z 4 regionów Szkocji: Speyside, Highlands, Islay oraz Lowlands. Na jej charakter szczególnie wpływają whisky słodowe powstające w jednej z najstarszych destylarni w regionie Speyside, a mianowicie Glenburgie nadającej mieszance smak jabłek i gruszek. Miltonduff – kolejna destylarnia uzupełnia Ballantine’s o nuty kwiatowe, ziołowe oraz dodaje delikatną nutę wanilii. Z kolei malt whisky powstające w destylarni Scapa nadają jej kremową słodycz. Charakterystyczny styl whisky Ballantine’s można określić jako elegancki, wyważony, delikatny i słodki. Przyczynia się do tego fakt, że Ballantine’s dojrzewa tylko i wyłącznie w dębowych beczkach po burbonie. Nad jakością w każdej fazie procesu wytwarzania whisky, poczynając od zbioru zboża, a na gotowym trunku kończąc, czuwa Master Blender – Sandy Hyslop. Stanowi on pieczę nad idealną kompozycją whisky słodowych i zbożowych, tak aby stworzyć dzieło, które wyróżnia aromaty i nadać im odpowiednią harmonię.
Dodaj komentarz