Witold Szczechura po 20 latach wojaży powraca do Polski aby objąć fukcję szefa kuchni w hotelu, w którym zaczynał swoją przygodę zawodową. Od samego początku Witek – bo takie zdrobnienie towarzyszy mu od zawsze – związany był z marką Marriott International.
Jego kariera zawodowa rozpoczęła się w 1993 roku od stanowiska kierownika zmiany (Supervisora) w hotelu Marriott we Frankfurcie. Dwa lata później przeniósł się do Warszawy, obejmując tą samą pozycję. Jego starania zostały szybko dostrzeżone i zaowocowały awansem na stanowisko junior sous chef`a. Od tego momentu jego kariera potyczyła się lawinowo, najpierw 2 lata w hotelu Marriott w Moskwie na stanowisku sous chef`a gdzie zarządzał kuchnią bankietową oraz jedną z restauracji, nastepne 3 lata jako executive sous chef w hotelu Renaissance w Seulu w Korei, mając pod opieką 14 barów i restauracji oraz 147 kucharzy. Ostatni szczebel awansu i pozycja szefa kuchni przypadła w udziale dwóm chińskim hotelom z sieci Marriott w Shenyang oraz Chongqing oraz hotelowi Cebu na Filipinach.
W warszawskim hotelu Marriott Witek będzie odpowiadać za 5 barów i restauracji, dobór ich menu oraz politykę ceną menu. Za sobą ma już mały sukces w postaci przygotowania zaplecza kulinarnego podczas gali 25-lecia hotelu.
Prywatnie wraz z żoną Beatą prowadzi popularny blog kulinarny „Magazyn Kuchenny”. Inną pasją Witka jest fotografia, którą sukcesywnie rozwija od kilku lat.
Dodaj komentarz