VAT w gastronomii hotelowej

Autor: Małgorzata Dankowska, Anna Beneturska
Podatek VAT stanowiący finalne obciążenie dla gościa hotelowego istotnie wpływa na atrakcyjność cenową oferowanych usług gastronomicznych. Z tego względu m.in. podczas konstruowania oferty restauracji warto zwrócić szczególną uwagę na konsekwencje podatkowe związane z VAT.


Napoje traktowane są często jedynie jako dodatek do posiłku. Warto przyjrzeć się im uważniej, gdyż diabeł zazwyczaj tkwi w szczegółach. A od tych szczegółów zależeć może wysokość stawki VAT.



Kawa – 22 proc., latte – 7 proc.

Zgodnie z obowiązującymi regulacjami, dla usług związanych z podawaniem napojów podstawową stawkę VAT, czyli 22 proc., obniża się do 7 proc. Obniżenie stawki nie dotyczy jednak sprzedaży:
  •  napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc.,
  •  napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc.,
  •  kawy i herbaty (wraz z dodatkami),
  •  nap. bezalkoholowych gazowanych
  •  wód mineralnych.

Dolanie soku do piwa nie obniży zatem stawki VAT na ten napój, ale już dolanie mlek [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *