Kiermusy całościowo docenione w Gault & Millau

W pierwszej polskiej edycji jednego z najbardziej prestiżowych przewodników na świecie Gault & Millau, który honoruje najlepsze restauracje, obiekty hotelowe i regionalne specjały, kompleks Kiermusy Dworek nad Łąkami na Podlasiu został opisany i wyróżniony we wszystkich tych kategoriach.



Dworek nad Łąkami jest jedynym obiektem hotelowym na Podlasiu, który został wyróżniony i opisany jako godny polecenia, Karczma Rzym jako jedna z dwóch restauracji w tym regionie, a produkowana tam wódka Kiermusianka jako jedyny tamtejszy produkt regionalny. „Ozdobą pięknego Podlasia są niewątpliwie Kiermusy nieopodal Tykocina” stwierdza przewodnik, który powstaje na podstawie oceny profesjonalnych inspektorów, którzy przejechali całą Polskę, odwiedzając i testując setki miejsc. Jak mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji Gault & Millau w wywiadzie dla naszego siostrzanego magazynu „Restauracja”, pytana o kryteria wyboru obiektów hotelowych „prezentujemy miejsca, które nas zachwyciły. I to nie luksus stanowi kryterium wyboru. Chodzi o spójność, o coś unikalnego”. W skład kompleksu Kiermusy, obok Dworku i Karczmy, wchodzą też m.in. Czworaki, Jantarowy Kasztel, prywatne Muzeum Oręża Polskiego im. Jerzego Hoffmana, Stanica Rzeczna i pierwsza w Polsce prywatna Ostoya Żubra. W pierwszej polskiej edycji „żółtego” przewodnika Gault & Millau, uznawanego za największą konkurencję dla „zielonego” przewodnika Michelin, prezentowanych jest 246 restauracji, 93 hotele i 80 produktów. Publikacja podzielona jest na sześć regionów z wyselekcjonowanymi miejscami godnymi polecenia. Z założenia nie opisuje on dużych hoteli sieciowych i produktów masowych, prezentuje miejsca i produkty wyróżniające się na tle innych doskonałą jakością. Poleca produkty nietuzinkowe, ekologiczne oraz wyjątkowe specjały regionalne. Duży nacisk kładzie na promocję produktów naturalnych, wytwarzanych na podstawie tradycyjnych receptur, przysmaków dostępnych wyłącznie w danym zakątku Polski.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *