W styczniu tego roku weszły w życie przepisy nakładające na właścicieli restauracji obowiązek precyzyjnego informowania o składzie potraw oraz alergenach w nich zawartych. Nie zastosowanie się do przepisów może skutkować mandatem - pisze czasopismo branżowe "Restauracja".
Obowiązujące dotąd przepisy unijne nie precyzowały formy, w jakiej restaurator ma informować konsumentów i nakazywały jedynie wymienić alergeny zawarte w potrawie. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, które obowiązuje od 9 stycznia, doprecyzowało te kwestie. § 19. rozporządzenia nakłada na restauratorów obowiązek informowania o wykazie składników. Informacje te jak czytamy "podaje się w miejscu sprzedaży na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu."
Restauratorzy muszą więc podać pełen skład potraw z wyszczególnieniem alergenów oraz udostępnić gościom listę w formie pisemnej. Nie zastosowanie się do przepisów może skutkować mandatem. To, czy właściciel spełnia wymogi dotyczące informowania o alergenach, będzie sprawdzane podczas standardowych kontroli okresowych sanepidu.
Dodaj komentarz