26 marca odbyło się kolejne szkolenie w ramach Akademii Hotelarza, tym
razem poświęcone tematowi „Sprzedaż i Marketing – wszyscy sprzedajemy
usługi hotelowe”. W szkoleniu wzięło udział ponad 20 uczestników.
Janusz Mitulski, ekspert rynku hotelarskiego
z firmy consultingowej Horwath HTL,
która jest też patronem merytorycznym AH,
omówił kwestie związane z rodzajem
obiektu i organizacją sprzedaży w hotelu
m.in. w jaki sposób standard obiektu i
zakres usług wpływa na liczbę pracowników
sprzedaży, a także: nowoczesne technologie
a efektywność działu sprzedaży.
Sylwia Spychała, trener z firmy szkoleniowej
K2, zaprezentowała uczestnikom zasady
rządzące sprzedażą w recepcji i sprzedażą
w ogóle.
Mówiła m.in. o dwóch spojrzeniach
na sprzedaż: handlowca i psychologa,
podstawowych umiejętnościach każdego
sprzedawcy, jak skutecznie słuchać klienta
oraz o wpływie wizerunku Front Officer'a i
jego miejsca pracy na obraz marki hotelu.
Anna Kosicka z firmy Micros Fidelio zajmującej
się przygotowywaniem kompleksowych
rozwiązań informatycznych dla hotelarstwa
– sponsor generalny Akademii
Hotelarza – przedstawiła temat
„Wykorzystanie systemów informatycznych
do zwiększenia sprzedaży i revenue”.
Mirosław Wojciechowski, dyrektor
4-gwiazdkowego hotelu Ruben w Zielonej
Górze, mówił o „Sprzedaży bez natarczywości
w gastronomii”: oczekiwaniach gości
w restauracji hotelu i w związku z tym o
skuteczności sprzedaży związanej z nastawieniem
pracowników.
Elżbieta Nitsze, dyrektor 4-gwiazdkowego
hotelu Krynica w Krynicy-Zdrój, a wcześniej
m.in. dyrektor hotelu Airport Okęcie,
omówiła tematykę „Konferencje i bankiety”:
kanały sprzedaży i wspomagania
sprzedaży usług konferencyjnych, zasady
przygotowania właściwej oferty, najczęstszych
błędach w organizacji pracy działu
sprzedaży konferencji, a także o tym, jak
optymalizować przychody ze sprzedaży
konferencji.
Na zakończenie Małgorzata Dankowska z
firmy audytowej TPA Horwath przedstawiła
tematykę związaną z „Podatkami w sprzedaży
i promocji hotelowej”. Mówiła m.in. o
tym, w jaki sposób przeprowadzać akcje
marketingowe, żeby nie stracić na podatkach;
dlaczego różnica pomiędzy reprezentacją
a reklamą jest tak istotna; kiedy
podatki mogą przyczynić się do uzyskania
przewagi konkurencyjnej w sprzedaży
(pakiety hotelowe); o czym należy pamiętać
przy dokumentowaniu akcji promocyjnych,
żeby nie narazić się fiskusowi.
Szczególnym zainteresowaniem cieszyła
się tematyka opodatkowania VAT pakietów
usług hotelowych. Praktyczne przykłady
ukazały możliwości stosowania jednolitych
stawek VAT dla całych pakietów usługowych,
w zależności od odpowiedniego
ukształtowania oferty hotelowej.
Na kolejne szkolenie, tym razem poświęcone
zarządzaniu nowoczesną gastronomią
hotelową, zapraszamy 11 maja.
razem poświęcone tematowi „Sprzedaż i Marketing – wszyscy sprzedajemy
usługi hotelowe”. W szkoleniu wzięło udział ponad 20 uczestników.
Janusz Mitulski, ekspert rynku hotelarskiego
z firmy consultingowej Horwath HTL,
która jest też patronem merytorycznym AH,
omówił kwestie związane z rodzajem
obiektu i organizacją sprzedaży w hotelu
m.in. w jaki sposób standard obiektu i
zakres usług wpływa na liczbę pracowników
sprzedaży, a także: nowoczesne technologie
a efektywność działu sprzedaży.
Sylwia Spychała, trener z firmy szkoleniowej
K2, zaprezentowała uczestnikom zasady
rządzące sprzedażą w recepcji i sprzedażą
w ogóle.
Mówiła m.in. o dwóch spojrzeniach
na sprzedaż: handlowca i psychologa,
podstawowych umiejętnościach każdego
sprzedawcy, jak skutecznie słuchać klienta
oraz o wpływie wizerunku Front Officer'a i
jego miejsca pracy na obraz marki hotelu.
Anna Kosicka z firmy Micros Fidelio zajmującej
się przygotowywaniem kompleksowych
rozwiązań informatycznych dla hotelarstwa
– sponsor generalny Akademii
Hotelarza – przedstawiła temat
„Wykorzystanie systemów informatycznych
do zwiększenia sprzedaży i revenue”.
Mirosław Wojciechowski, dyrektor
4-gwiazdkowego hotelu Ruben w Zielonej
Górze, mówił o „Sprzedaży bez natarczywości
w gastronomii”: oczekiwaniach gości
w restauracji hotelu i w związku z tym o
skuteczności sprzedaży związanej z nastawieniem
pracowników.
Elżbieta Nitsze, dyrektor 4-gwiazdkowego
hotelu Krynica w Krynicy-Zdrój, a wcześniej
m.in. dyrektor hotelu Airport Okęcie,
omówiła tematykę „Konferencje i bankiety”:
kanały sprzedaży i wspomagania
sprzedaży usług konferencyjnych, zasady
przygotowania właściwej oferty, najczęstszych
błędach w organizacji pracy działu
sprzedaży konferencji, a także o tym, jak
optymalizować przychody ze sprzedaży
konferencji.
Na zakończenie Małgorzata Dankowska z
firmy audytowej TPA Horwath przedstawiła
tematykę związaną z „Podatkami w sprzedaży
i promocji hotelowej”. Mówiła m.in. o
tym, w jaki sposób przeprowadzać akcje
marketingowe, żeby nie stracić na podatkach;
dlaczego różnica pomiędzy reprezentacją
a reklamą jest tak istotna; kiedy
podatki mogą przyczynić się do uzyskania
przewagi konkurencyjnej w sprzedaży
(pakiety hotelowe); o czym należy pamiętać
przy dokumentowaniu akcji promocyjnych,
żeby nie narazić się fiskusowi.
Szczególnym zainteresowaniem cieszyła
się tematyka opodatkowania VAT pakietów
usług hotelowych. Praktyczne przykłady
ukazały możliwości stosowania jednolitych
stawek VAT dla całych pakietów usługowych,
w zależności od odpowiedniego
ukształtowania oferty hotelowej.
Na kolejne szkolenie, tym razem poświęcone
zarządzaniu nowoczesną gastronomią
hotelową, zapraszamy 11 maja.
Dodaj komentarz