Nowy szef kuchni w Bristolu

Carlos Teixeira objął stanowisko szefa kuchni hotelu Bristol w Warszawie, w którym odpowiada za rozwój konceptu restauracji, barów, kawiarni i nowej oferty bankietowej. Międzynarodowe doświadczenia zdobywał w 5-gwiazdkowych hotelach o rozmaitych profilach.



Urodził się w Portugalii w rodzinie z tradycjami kulinarnymi. Karierę w gastronomii rozpoczął już w wieku 17 lat, pracując potem w takich hotelach jak Sheraton, Le Meridien czy Ritz w Lizbonie. W 2005 roku rozpoczął pracę w hotelu na stanowisku managera w Porto, z którego pochodzi. Był odpowiedzialny za planowanie koncepcyjne, aranżację przestrzeni i wprowadzenie na rynek nowej restauracji. Rok później przyjęto go na stanowisko head chef w butikowym hotelu w Portugalii. Od 2008 roku w ramach sieci hotelarskich pracował z uznanymi szefami kuchni w 5-gwiazdkowych hotelach, na takich stanowiskach jak: head chef, invited head chef (promując gościnnie kuchnię Portugalii w innych hotelach) oraz executive sous chef m.in. w Londynie, Birmingham, Dusseldorfie, Jeddach w Arabii Saudyjskiej czy mieście Meksyk.

Carlos Teixeira ukończył studia na Higher Institute of Tourism and Hospitality Management of Seia w Portugalii, poza tym uzyskał dyplom BA z zarządzania w hotelarstwie w Oporto’s School of Hotel Management and Tourism. Jest również świeżo upieczonym ojcem pierwszej córeczki, która przyszła na świat w tym roku. Wśród jego wyróżnień znajdują się gwiazdki Rosette (2AA) oraz nagroda za kreację londyńskiej Afternoon Tea. Czy planuje wprowadzić do Bristolu portugalską kuchnię? – Moim celem i zadaniem jest kreacja i podkreślanie charakterystycznych dla tego miejsca, lokalnych smaków, z którymi hotel jest utożsamiany, a nie wprowadzenie do niego kuchni portugalskiej. Z pewnością natomiast zaimportuję pewne produkty, które znam i cenię, w tym np. aromatyczną oliwę z oliwek z Portugalii.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *