Restauracja Horyzont w 5-gwiazdkowym hotelu Aquarius SPA w Kołobrzegu otrzymała od organizacji Slow Food certyfikowaną rekomendację potwierdzającą jakość serwowanych dań, tworzonych na bazie świeżych, lokalnych składników pochodzących od okolicznych rolników, hodowców i rybaków.
Certyfikat „za stworzenie jedynej w swoim rodzaju restauracji, w której smak świeżych ryb bałtyckich i wędrownych nie ma sobie równych” podczas uroczystej gali wręczony został na ręce dyrektora hotelu Tomasza Waścińskiego i szefa kuchni Jacka Krakowiaka przez prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka. Certyfikat ma prestiżowy charakter ze względu na zakres wymogów, jakim musi sprostać restauracja, aby go uzyskać. Konieczne jest przejście szczegółowej procedury oraz kontroli przedstawicieli organizacji.
Gość odwiedzający restaurację z certyfikatem Slow Food powinien mieć pewność, że produkty pochodzą z ekologicznych źródeł, od regionalnych dostawców a karta menu oparta jest o sezonowe produkty. Dlatego szef kuchni restauracji Horyzont przez kilka miesięcy przemierzał okolice selekcjonując lokalnych producentów żywności, sprawdzając smak oraz proces powstawania wyrobów. Wcześniej rekomendacje Slow Food uzyskały m.in. restauracje Romantyczna w SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich, Aruana w Narvil Conference & Spa z Serocka, Morellino w Głęboczek Vine Resort & Spa, Park Hotel w Szczecinie i Dwór Sieraków w Małopolsce. Ogółem w Polsce rekomendacje posiada kilkanaście restauracji, w tym Atelier Amaro w Warszawie, pierwszy lokal z gwiazdką Michelin w naszym kraju. Slow Food to międzynarodowa organizacja działająca na rzecz ochrony i pielęgnacji produktów regionalnych, produkowanych w niespotykany w innych regionach sposób. Skupia miłośników ochrony tradycyjnej kuchni z różnych regionów świata i pielęgnacji tradycyjnego uprawiania roślin, hodowania zwierząt oraz prowadzenia gospodarstw. Organizacja została założona w 1986 roku we Włoszech jako wyraz sprzeciwu wobec coraz większej popularności fast foodów, gdy w zabytkowej części Rzymu miała powstać jedna z restauracji McDonald’s. Obecnie działa w ponad 50 krajach, skupiając 80 tys. członków.
Certyfikat „za stworzenie jedynej w swoim rodzaju restauracji, w której smak świeżych ryb bałtyckich i wędrownych nie ma sobie równych” podczas uroczystej gali wręczony został na ręce dyrektora hotelu Tomasza Waścińskiego i szefa kuchni Jacka Krakowiaka przez prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka. Certyfikat ma prestiżowy charakter ze względu na zakres wymogów, jakim musi sprostać restauracja, aby go uzyskać. Konieczne jest przejście szczegółowej procedury oraz kontroli przedstawicieli organizacji.
Gość odwiedzający restaurację z certyfikatem Slow Food powinien mieć pewność, że produkty pochodzą z ekologicznych źródeł, od regionalnych dostawców a karta menu oparta jest o sezonowe produkty. Dlatego szef kuchni restauracji Horyzont przez kilka miesięcy przemierzał okolice selekcjonując lokalnych producentów żywności, sprawdzając smak oraz proces powstawania wyrobów. Wcześniej rekomendacje Slow Food uzyskały m.in. restauracje Romantyczna w SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich, Aruana w Narvil Conference & Spa z Serocka, Morellino w Głęboczek Vine Resort & Spa, Park Hotel w Szczecinie i Dwór Sieraków w Małopolsce. Ogółem w Polsce rekomendacje posiada kilkanaście restauracji, w tym Atelier Amaro w Warszawie, pierwszy lokal z gwiazdką Michelin w naszym kraju. Slow Food to międzynarodowa organizacja działająca na rzecz ochrony i pielęgnacji produktów regionalnych, produkowanych w niespotykany w innych regionach sposób. Skupia miłośników ochrony tradycyjnej kuchni z różnych regionów świata i pielęgnacji tradycyjnego uprawiania roślin, hodowania zwierząt oraz prowadzenia gospodarstw. Organizacja została założona w 1986 roku we Włoszech jako wyraz sprzeciwu wobec coraz większej popularności fast foodów, gdy w zabytkowej części Rzymu miała powstać jedna z restauracji McDonald’s. Obecnie działa w ponad 50 krajach, skupiając 80 tys. członków.
Dodaj komentarz