Robert Trzópek – uznawany za jednego z najlepszych kucharzy w Polsce został nowym szefem kuchni hotelu Holiday Inn w Józefowie. Pojawiło się również nowe menu.
Robert swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych na świecie restauracjach m.in.: Le Manoir aux Quat' Saisons w Oxfordzie (2 gwiazdki przewodnika Michelin), słynnej restauracji Noma w Kopenhadze (dwukrotnie zdobyte pierwsze miejsce w rankingu najlepszych światowych restauracji S. Pellegrino). Jego umiejętności oraz talent sprawiły, iż jako jedyny Polak został zaproszonym do współpracy przez Ferrana Adrię – legendarnego szefa kuchni El Bulli, dzięki któremu hiszpańska restauracja zdobyła światową sławę i 3 gwiazdki Michelin. Nowy Szef Kuchni w hotelu jest jednym z pierwszych polskich kucharzy uprawiających tzw. „kuchnię przyszłości” – do przyrządzania potraw często wykorzystuje zasady kuchni sous vide. Dzięki jego innowacyjności lokal, w którym pracował poprzednio – Tamka 43 – zdobył drugie miejsce podczas swojego debiutu w projekcie Wine&Food Noble Night oraz uhonorowany został trzema sztućcami Michelin.
„Lubię poddawać kulinarne gusta moich gości coraz to nowym próbom – Polacy są już przygotowani na zaskakujące połączenia smakowe. Kieruję się jednak zawsze kilkoma głównymi zasadami. Świeże, naturalne składniki i dania zmieniające się wraz z porami roku. Polski element w każdym daniu, bo korzystamy z dóbr produkowanych na miejscu, np. z pasieki hotelowej. I nierozbudowane menu, ponieważ bazuje na sezonowych produktach i daniach przygotowywanych od podstaw. Tak właśnie skomponowałem nową kartę dań w restauracji w hotelu Holiday Inn w Józefowie.” – mówi Robert Trzópek.
W karcie znajdują się m.in. gładzica, sezonowany na miejscu antrykot wołowy oraz własnej roboty lody.
Holiday Inn Warszawa Józefów należy do międzynarodowej, największej na świecie sieci hotelowej InterContinental Hotels Group i jest jednym z 5 hoteli Holiday Inn w Polsce (Holiday Inn Bydgoszcz, Holiday Inn Łódź, Holiday Inn Kraków City Center, Holiday Inn Express Warsaw Airport).
Dodaj komentarz