Autor: Joanna Barańska-Woźny
Hotel jako przestrzeń jest zarazem trudny i fascynujący. Dla architekta to pole, gdzie przychodzi mu zmierzyć się z wieloma wyzwaniami i odgórnie narzuconymi normami, które mają bezpośredni wpływ na ostateczny kształt projektu, funkcjonalność przestrzeni, a także względy ekonomiczne, czyli szybkość zwrotu z inwestycji. Już w początkowej fazie procesu projektowania niezbędne staje się uwzględnienie wszystkich aspektów, które na etapie realizacji mogą mieć kluczowe znaczenie dla powodzenia przedsięwzięcia.
Podstawowym warunkiem, o którym należy pamiętać na etapie projektowania bryły obiektu, jest konieczność spełnienia norm dotyczących przestrzeni hotelowej. Są one zawarte w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, ze zmianami Ministra Sportu i Turystyki z 16 listopada 2011 r. Zgodność projektu z przepisami już na etapie szkicu, pozwala uniknąć w kolejnych etapach kosztownych korekt związanych z przeprojektowywaniem przestrzeni lub jeszcze bardziej kosztownych zmian w trakcie budowy albo tuż po jej zakończeniu. Jednym z najważniejszych czynników decydujących o kategoryzacji hotelu jest powierzchnia pomieszczeń hotelowych.
Normy regulują m.in. wymagania dotyczące wielkości pokoi – są to dla hoteli 3-, 4- i 5-gwiazdkowych odpowiednio 10, 12 i 14 mkw. dla pokoi jednoosobowych oraz 14, 16 i 18 mkw. dla pokoi dwuosobowych. Przepisy określają także stan obowiązkowego wyposażenia pokoi oraz wspólnych przestrzeni hotelowych, a jednocześnie określają standardy, jakie należy spełnić chcąc stworzyć hotel o określonej liczbie gwiazdek.
Proces projektowania
Projektując pokoje hotelowe należy przede wszystkim pamiętać o ich funkcjonalności oraz standaryzacji. Odpowiednio zaprojektowana oraz zorganizowana przestrzeń pozwoli na szeroki zakres aranżacji wnętrz, a co za tym idzie na większą swobodę oraz efektywniejsze wykorzystanie materiałów, mebli czy innych akcesoriów. Standaryzacja oraz odpowiednie zaplanowanie przestrzeni pozwalają także zmniejszyć koszty związane z wystrojem. Trzeba pamiętać przy tym o zachowaniu takich podstawowych norm jak np. wielkość łóżek. Niezależnie od gwiazdkowego standardu, łóżko w pokoju jednoosobowym powinno mieć wymiary co najmniej, 90x200 cm, natomiast w pokoju dwuosobowym 140x200 cm. Każdy pokój musi być wyposażony w stolik nocny lub półkę umieszczoną przy każdym miejscu spania. Ponadto musi się w nim znaleźć stół względnie biurko oraz mebel służący do odłożenia bag [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz