Mogę robić więcej

Autor: Rozmawiał Rafał Szubstarski
Rozmowa z Alexem Kloszewskim, byłym partnerem oraz dyrektorem w dziale hotelowym Colliers International Poland, który uruchomił własną firmę Hotel Professionals Dlaczego rozstał się Pan z Colliers International? Pracowałem tam przez dziewięć lat, tworząc dział hotelowy od podstaw. W tym czasie byłem zaangażowany w ok. 300 projektów, włącznie z wprowadzeniem siedmiu hoteli pod markami sieci Hilton, dwóch Holiday Inn i andel’sa w Łodzi. W ostatnich latach coraz częściej zastanawiałem się nad uruchomieniem własnej firmy, ponieważ moja osoba w branży jest dobrze rozpoznawalna. Odejście z agencji pozwalałoby mi, nadal współpracując z Colliers (bo nie będzie on tworzyć nowego działu hotelowego) obsługiwać też inne agencje, jak DTZ, PNB Parbias, czy Knight Frank, z którym jestem już po wstępnych rozmowach dotyczących przyszłej współpracy. Nadal też, tak jak wcześniej, będziemy działać na rzecz rozwoju na terenie Polski głównych sieci, czyli Hilton Worldwide, IHG, Starwood, Marriott, Rezidor, Wyndham i Accor. A dla Colliers taka forma współpracy również jest lepsza, bo nie ponosi on wszystkich tych kosztów administracyjnych związanych z utrzymaniem całego działu. Już w marcu ustaliliśmy, że ten pomysł jest korzystny dla obydwu stron. Poza tym jako niezależna firma możemy być bardziej elastyczni cenowo, a więc obsługiwać większą liczbę klientów niż w ramach globalnej agencji, która ma swoje minimalne, nieniskie stawki. Wreszcie, last but not least, chciałem zostawić coś synowi Patrickowi, z którym pracowałem biurko w biurko przez parę lat, i choć byłem partnerem w Colliers, to jednak wciąż była to praca na cudze konto. Teraz razem z moim zespołem z Colliers, czyli Magdą Kossowską, Jackiem Tokarskim i Patrickiem jesteśmy wspólnie partnerami w nowej firmie. Czym różniła się będzie aktywność Hotel Professionals od Colliers, jeśli chodzi o zakres oferowanych usług? To był kolejny powód rozpoczęcia samodzielnej pracy. Wcześniej pojawiały się propozycje naszego bardziej bezpośredniego zaangażowania w zarządzanie hotelami, jednak nie mogłem obsługiwać tych klientów w ramach Colliers, ponieważ nie mieściło się to w ramach usług oferowanych przez agencję. Teraz możemy to robić, co związane będzie zawsze z restrukturyzacją hotelu. Często jest tak, że indywidualny inwestor buduje hotel, zaciąga na niego kredyt, potem z powodu niezadowalających wyników zaczyna mieć problemy z jego spłatą, więc problem ma również bank. Wówczas bank kontaktuje się z nami, my przyglądamy się działalności operacyjnej hotelu, robimy optymalizację kosztów, fizycznie zarządzamy nim przez pewien czas, pozostawiamy wskazówki właścicielowi, jak prowadzić hotel i po kilku miesiącach, gdy hotel znowu jest w stanie spłacać swoje zobowiązania, wycofujemy się z obiektu. Generalnie w sensie naszego biznesu po rozstaniu z Colliers niewiele się zmieniło, poza tym że dodajemy do oferty dwa, tr [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *