Autor: Marek Piotrowski
Marek Piotrowski
Autor jest prawnikiem, doradcą podatkowym
Świadczenia pracownicze stają się kosztem uzyskania przychodów pracodawcy, dopiero gdy zostają wypłacone
Istotny składnik kosztów każdej działalności gospodarczej, w tym również prowadzonej na rynku usług hotelarskich, stanowią koszty pracy. Najważniejszymi z nich są wynagrodzenia osób zatrudnionych oraz składki ZUS finansowane ze środków pracodawcy. Na gruncie regulacji dotyczących podatków dochodowych (zarówno ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych PIT, jak i ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych CIT) wydatki takie zaliczane są w ciężar kosztów uzyskania przychodów, przy czym warto zauważyć, że obowiązujące od 1 stycznia 2009 r. przepisy wspomnianych ustaw wprowadziły znaczące zmiany w zasadach zaliczania wynagrodzeń oraz składek finansowanych przez płatnika (pracodawcę) w ciężar kosztów uzyskania przychodów. Dopuszczono memoriałową zasadę zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wynagrodzeń oraz opłacanych przez pracodawcę składek na ubezpieczenie społeczne i fundusze ZUS, ale co szczególnie istotne, jedynie w stosunku do wskazanych wprowadzonymi przepisami tytułów wypłaty wynagrodzenia oraz opłacania składek ZUS, przy jednoczesnym spełnieniu warunku terminowej wypłaty wynagrodzenia albo terminowego opłacenia składek na ubezpieczenie społeczne oraz Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
Wynagrodzenie wypłacane pracownikom
Obowiązująca od 1 stycznia 2009 r. regulacja art. 22 ust. 6ba ustawy o PIT (art. 15 ust. 4g CIT) ustala, że należ [...]
Autor jest prawnikiem, doradcą podatkowym
Świadczenia pracownicze stają się kosztem uzyskania przychodów pracodawcy, dopiero gdy zostają wypłacone
Istotny składnik kosztów każdej działalności gospodarczej, w tym również prowadzonej na rynku usług hotelarskich, stanowią koszty pracy. Najważniejszymi z nich są wynagrodzenia osób zatrudnionych oraz składki ZUS finansowane ze środków pracodawcy. Na gruncie regulacji dotyczących podatków dochodowych (zarówno ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych PIT, jak i ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych CIT) wydatki takie zaliczane są w ciężar kosztów uzyskania przychodów, przy czym warto zauważyć, że obowiązujące od 1 stycznia 2009 r. przepisy wspomnianych ustaw wprowadziły znaczące zmiany w zasadach zaliczania wynagrodzeń oraz składek finansowanych przez płatnika (pracodawcę) w ciężar kosztów uzyskania przychodów. Dopuszczono memoriałową zasadę zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wynagrodzeń oraz opłacanych przez pracodawcę składek na ubezpieczenie społeczne i fundusze ZUS, ale co szczególnie istotne, jedynie w stosunku do wskazanych wprowadzonymi przepisami tytułów wypłaty wynagrodzenia oraz opłacania składek ZUS, przy jednoczesnym spełnieniu warunku terminowej wypłaty wynagrodzenia albo terminowego opłacenia składek na ubezpieczenie społeczne oraz Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.
Przykład
Pracodawca wypłaca
wynagrodzenia w piątym dniu miesiąca następującego po miesiącu, za który są one należne. W jaki sposób
powinien zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów
wynagrodzenie za styczeń 2009 r.?
Wynagrodzenie wypłacane pracownikom
Obowiązująca od 1 stycznia 2009 r. regulacja art. 22 ust. 6ba ustawy o PIT (art. 15 ust. 4g CIT) ustala, że należ [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz