Rozliczenie wynagrodzenia i składki ZUS

Autor: Marek Piotrowski
Marek Piotrowski
Autor jest prawnikiem, doradcą podatkowym


Świadczenia pracownicze stają się kosztem uzyskania przychodów pracodawcy, dopiero gdy zostają wypłacone

Istotny składnik kosztów każdej działalności gospodarczej, w tym również prowadzonej na rynku usług hotelarskich, stanowią koszty pracy. Najważniejszymi z nich są wynagrodzenia osób zatrudnionych oraz składki ZUS finansowane ze środków pracodawcy. Na gruncie regulacji dotyczących podatków dochodowych (zarówno ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych PIT, jak i ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych CIT) wydatki takie zaliczane są w ciężar kosztów uzyskania przychodów, przy czym warto zauważyć, że obowiązujące od 1 stycznia 2009 r. przepisy wspomnianych ustaw wprowadziły znaczące zmiany w zasadach zaliczania wynagrodzeń oraz składek finansowanych przez płatnika (pracodawcę) w ciężar kosztów uzyskania przychodów. Dopuszczono memoriałową zasadę zaliczania do kosztów uzyskania przychodów wynagrodzeń oraz opłacanych przez pracodawcę składek na ubezpieczenie społeczne i fundusze ZUS, ale co szczególnie istotne, jedynie w stosunku do wskazanych wprowadzonymi przepisami tytułów wypłaty wynagrodzenia oraz opłacania składek ZUS, przy jednoczesnym spełnieniu warunku terminowej wypłaty wynagrodzenia albo terminowego opłacenia składek na ubezpieczenie społeczne oraz Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.

Przykład Pracodawca wypłaca wynagrodzenia w piątym dniu miesiąca następującego po miesiącu, za który są one należne. W jaki sposób powinien zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wynagrodzenie za styczeń 2009 r.?


Wynagrodzenie wypłacane pracownikom

Obowiązująca od 1 stycznia 2009 r. regulacja art. 22 ust. 6ba ustawy o PIT (art. 15 ust. 4g CIT) ustala, że należ [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *