Sposób na ogrzanie pokoju

Czy jest jakaś jeden sposób, jedna technologia, która dominuje w ogrzewaniu hoteli? Zdecydowanie nie.

ht_2008_10-24.jpg

Hotele miejskie częściej korzystają z publicznej sieci ciepłowniczej niż z własnego źródła ciepła, jakim jest kotłownia. W obiektach noclegowych położonych poza terenami zurbanizowanymi, dominują kotłownie. W przypadku kotłowni coraz rzadziej (i to z reguły w obiektach starszych) możemy spotkać kotłownie węglowe.

Dominuje gaz lub olej opałowy. Podłączenie do miejskiej sieci ciepłowniczej uzależnia odbiorcę od dostaw i cen firmy zewnętrznej. Lepszym rozwiązaniem wydają się zatem własne kotłownie, które pozwalają na większą niezależność i precyzyjne zaplanowanie kosztów eksploatacji. Pytanie o zastosowanie najlepszego systemu grzewczego w hotelu jest zwykle trudne, bo warunki ogrzewania są w każdym obiekcie różne.

Najnowsze i najtańsze - ale obecnie występujące najrzadziej - są systemy grzewcze sięgające po energię cieplną w głąb ziemi. Pozyskiwanie energii polega na wykorzystaniu naturalnej zdolności ziemi do zachowywania i magazynowania energii cieplnej. Niestety dużym ograniczeniem w wykorzystaniu geotermalnych źródeł ciepła jest ich dostępność w danym rejonie. I tak np. źródła geotermalne [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *