Skojarzone wytwarzanie ciepła i energii elektrycznej, nazywane również kogeneracją, jest jednoczesną produkcją dwóch rodzajów energii - ciepła i energii elektrycznej - z jednego źródła paliwa. Możliwość wytworzenia dwóch rodzajów energii z jednego źródła daje ogromną wydajność, a także oszczędność kosztów i korzyści dla środowiska. Zalety bezolejowych mikroturbin Capstone są większe w porównaniu do standardowych silników stosowanych w branży hotelarskiej i spa, ponieważ pozwalają na zmianę natężenia zasilania w cyklu dzień-noc oraz lato-zima. Działanie mikroturbin najlepiej pokazać na przykładzie zastosowania w hotelu Quellenhof w Południowym Tyrolu.
Ośrodek wypoczynkowy Quellenhof w Val Passiria w Południowym Tyrolu we Włoszech to znaczący konsument energii ze swoimi 150 pokojami oraz centrum odnowy biologicznej o wielkości ponad 5000 m2 obejmującego 20 spa, osiem saun i 20 basenów. Hotel do momentu wprowadzenia kogeneracji przez większość okresu swojego funkcjonowania korzystał w 100 proc. z tradycyjnych źródeł energii oraz wykorzystywał standardowe kotły grzewcze. Rodzina Dorfer, która [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz