Hotel w koncepcji sustainability

Autor: Arnold Pabian, Barbara Pabian

Ziemia stanowi izolowany system o ograniczonej ilości zasobów, coraz bardziej niszczony przez człowieka. Wzrastająca na świecie produkcja oraz konsumpcja dóbr jest źródłem globalnych zagrożeń ekologicznych oraz społecznych. Stąd tak ważna jest idea zrównoważonego hotelarstwa, angażująca je w działania proekologiczne, ale i prospołeczne.


Obecnie w globalnym rozrachunku eksploatacja natury przekracza jej możliwości o około 20 proc. Co więcej, zużycie zasobów i emisja zanieczyszczeń będą się podwajać co 28 lat, a to oznacza, że po 280 latach osiągną wielkość tysiąc razy większą niż dziś. Nie mniej istotne są problemy społeczne (ubóstwo, choroby, narkomania, alkoholizm, przestępczość, bezrobocie i inne), występujące we wszystkich regionach.

 

Zrównoważone hotelarstwo

Globalne zagrożenia ekologiczne i społeczne zmuszają do przyspieszenia działań mających na celu wdrażanie koncepcji sustainability. Koncepcja ta, respektująca zasady zrównoważonego rozwoju (sustainable development), nakazuje uwzględnianie potrzeb ludzkości bez czynienia szkód przyszłym pokoleniom. Postuluje równoważenie celów ekonomicznych, ekologicznych i społecznych. Wzorzec rozwoju, który szkodzi środowisku naturalnemu i ludziom, zastępuje wzorcem zrównoważenia. A to oznacza konieczność przekształcania tradycyjnej produkcji i konsumpcji w ich zrównoważone odpowiedniki.

Hotelarstwo jako ważny obszar działalności gospodarczej powinno być włączone w ten nurt przekształceń. Koncepcja zrównoważonego hotelu realizuje się całościowo w zakresie infrastruktury, wyposażenia, dóbr wchodzących i zasobów ludzkich. Pojęcie zrównoważonego rozwoju znacznie wykracza poza obszar ekologii. Personel zrównoważonego hotelu nie tylko jest zorientowany proekologicznie, lecz również angażuje się w rozwiązywanie problemów społecznych

[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *