Zintegrowany system targowy

Blisko 250 wystawców z ośmiu krajów zaprezentowało się w ramach zintegrowanego projektu branżowego, który odbył się 22-24 maja w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku. Premierowy projekt połączył cztery tytuły targowe: 15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, 16. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH.

Targi odwiedziło 5 tys. zwiedzających, wśród nich właściciele, menadżerowie, ajenci restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, stołówek, firm cateringowych, hoteli, pensjonatów, ośrodków, piekarni, szefowie kuchni, dietetycy, technolodzy żywienia itd. Obok oferty handlowej targi obfitowały w liczne wydarzenia programowe. II Ogólnopolską Olimpiadę Kulinarną Młodych Kucharzy zorganizowało Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Najlepsza w tych zmaganiach okazała się drużyna z gdańskiego Sports Hospitality. Po raz pierwszy Targom GASTROEXPO towarzyszyła Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców. Zwycięzcą został Paweł Sztenderski. W ramach Targów BALTPIEK po raz trzeci odbył się Konkurs Cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów”. Celem konkursu jest promowanie w środowisku branżowym utalentowanych uczniów oraz najlepszych szkół kształcących cukierników. Najlepsze okazały się Iwona Rostkowska i Paulina Drojecka z Pomorskich Szkół Rzemiosł w Gdańsku. Tegoroczną nowością targów BALTPIEK był Konkurs na najlepszy wypiek targów o Puchar Prezesa MTG. Za ten wyjątkowy wypieki uznany został chleb na liściu chrzanu z piekarni-cukierni Sławomir Mielnik.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *