Autor: Wojciech Łopaciński
Wojciech Łopaciński
Autor jest doświadczonym hotelarzem,
dyrektorem hotelu Filmar w Toruniu
Jak naprawić błąd popełniony przez hotel? Zawiniony lub nie. W naszym zawodzie zdarzają się przecież różne sytuacje
Spośród wielu błędów, można przeholować w grze "overbookingu". W trakcie współpracy z biurami podróży, gdy rezerwacje przyjmuje się na kilka miesięcy do przodu (z klauzulą w umowie mówiącą, iż biuro może na miesiąc przed terminem przyjazdu bezkosztowo anulować całą grupę), overbooking to jedno z zabezpieczeń przyzwoitego obłożenia obiektu noclegowego. Hotel potwierdza więcej pokoi niż posiada w swojej ofercie.
Gdy grupy rezygnują, odpisuje się pokoje, których faktycznie nie ma. Rodzi to jednak czasami problem "przerostu" liczby gości, których trzeba położyć. Jak więc najmniej bezurazowo przenieść ich do innego obiektu? Recepty na to nie zna nikt. Jak uniknąć prostych błędów w codziennej pracy? Na przykład, gdy po prostu kelnerka wyleje kieliszek wina na sukienkę eleganckiej damy. Gdy pokojowa zostawi w hotelowej łazience detergent albo nie wymieni ręczników podczas sprzątania dziennego. Albo gdy recepcja nie obudzi na czas gościa. Albo gdy goście weselni za głośno oblewają ślub swojego kolegi. Albo gdy zawiedzie system klimatyzacyjny w hotelu. I tak dalej. I tak dalej. Każdy z nas znalazł się w opisanej lub podobnej sytuacji.
Hotel ma honor
Zakładając, że w ogóle chcemy naprawić błąd, jakie środki należałoby przedsięwziąć, aby faktycznie niezadowolenie gościa choć trochę zmniejszyć? W książce Ludwika Jerzego Kerna "Ferdynand Wspaniały" czytamy: "Widzi pan panie Ferdynandzie - zaczął uroczyście dyrektor - kierownictwo hotelu "Pod Wesołym Smokiem" postanowiło naprawić swój błąd..", a gdy Ferdyna [...]
Autor jest doświadczonym hotelarzem,
dyrektorem hotelu Filmar w Toruniu
Jak naprawić błąd popełniony przez hotel? Zawiniony lub nie. W naszym zawodzie zdarzają się przecież różne sytuacje
Spośród wielu błędów, można przeholować w grze "overbookingu". W trakcie współpracy z biurami podróży, gdy rezerwacje przyjmuje się na kilka miesięcy do przodu (z klauzulą w umowie mówiącą, iż biuro może na miesiąc przed terminem przyjazdu bezkosztowo anulować całą grupę), overbooking to jedno z zabezpieczeń przyzwoitego obłożenia obiektu noclegowego. Hotel potwierdza więcej pokoi niż posiada w swojej ofercie.
Gdy grupy rezygnują, odpisuje się pokoje, których faktycznie nie ma. Rodzi to jednak czasami problem "przerostu" liczby gości, których trzeba położyć. Jak więc najmniej bezurazowo przenieść ich do innego obiektu? Recepty na to nie zna nikt. Jak uniknąć prostych błędów w codziennej pracy? Na przykład, gdy po prostu kelnerka wyleje kieliszek wina na sukienkę eleganckiej damy. Gdy pokojowa zostawi w hotelowej łazience detergent albo nie wymieni ręczników podczas sprzątania dziennego. Albo gdy recepcja nie obudzi na czas gościa. Albo gdy goście weselni za głośno oblewają ślub swojego kolegi. Albo gdy zawiedzie system klimatyzacyjny w hotelu. I tak dalej. I tak dalej. Każdy z nas znalazł się w opisanej lub podobnej sytuacji.
Hotel ma honor
Zakładając, że w ogóle chcemy naprawić błąd, jakie środki należałoby przedsięwziąć, aby faktycznie niezadowolenie gościa choć trochę zmniejszyć? W książce Ludwika Jerzego Kerna "Ferdynand Wspaniały" czytamy: "Widzi pan panie Ferdynandzie - zaczął uroczyście dyrektor - kierownictwo hotelu "Pod Wesołym Smokiem" postanowiło naprawić swój błąd..", a gdy Ferdyna [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz