Zastosowanie yield management w gastronomii

Autor: Marta Kuniszyk
Marta Kuniszyk
Autorka jest doktorem nauk ekonomicznych,
członkiem zarządu,
dyrektorem ds. finansowych w spółce Orbis Travel.
Wykłada również w Szkole Głównej Handlowej

Przedstawiamy ciąg dalszy zastosowania yield management w działalności gastronomicznej. Po serii wykładów nadeszła pora na zajęcia praktyczne z tego przedmiotu, czyli zadania, ćwiczenia oraz testy z podchwytliwymi pytaniami
ht_2008_03-36.jpg
Prawidłowe rozwiązania przedstawionych w tekście zadań będą nagrodą dla wnikliwych czytelników poprzednich artykułów opublikowanych w grudniu ubiegłego roku oraz styczniu i lutym 2008 roku. Na początek, zanim przejdziemy do zadań, przedstawię Państwu przykład i jego rozwiązanie. Pytanie brzmi: Przy jakiej liczbie konsumentów proc. brutto dla wyniku operacyjnego w sytuacji VI będzie równy 25 proc? Solver zastosowany w tym przypadku pozwala szybko ustalić, że warunek ten zostanie spełniony przy 194 konsumentach. Pełny rachunek znajduje się poniżej. W modelu, który może posłużyć nam do rozwiązania zadania za pomocą solvera niezbędne jest zastosowanie następujących formuł:
  • przychody są funkcją liczby konsumentów i średniego przychodu na 1 konsumenta,
  • koszty zmienne to zgodnie z założeniami 30 proc. przychodów obliczonych jw.,
[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *