W dniu 18 kwietnia w Zespole Szkól Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle odbył się III Międzyszkolny Konkurs dla Zasadniczych Szkół Zawodowych „Gotuj z Pasją”.
W konkursie wzięło udział 17 uczniów kształcących się w zawodzie kucharz małej gastronomii w następujących szkołach: Bielskiej Szkole Rzemiosł, Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej, Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej, Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Istebnej, Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Zespole Szkół Rolniczych w Międzyświeciu oraz w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle. Jury profesjonalne, oceniające m.in. jakość zaprezentowanych potraw, sposób wykonania oraz smak, obradowało w składzie: Carlos Gonzalez Tejera – ekspert kulinarny Stalgast (przewodniczący), Wiesław Wróblewski – prezes Stowarzyszeni Beskidzkie Smaki, Witold Abratański – szef kuchni Rancho pod Strusiem, Ryszard Burawa – szef kuchni American Dream, Teri Aryel – szef kuchni z Francji.
Pomysłodawcą konkursu jest nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół w Wiśle Iwona Gomola, która tegoroczny konkurs zorganizowała we współpracy ze Stowarzyszeniem Beskidzkie Smaki. Uczniowie klas trzecich i czwartych spotkali się z panią Elżbietą Nitsze - dyrektorem ds. marketingu w sieci hoteli Elbesthotels, która zapoznała ich z ofertą wybranych obiektów hotelarskich. Mieli również możliwość porozmawiania nt. podjęcia pracy lub odbycia praktyki w jednym z prezentowanych hoteli.
Dodaj komentarz