W 17. edycji Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro swoją ofertę zaprezentowało 267 wystawców z 18 krajów, a targi odwiedziło ponad 19 tys. osób. Ponad 600 słuchaczy skorzystało ze szkoleń branżowych. Impreza wystawiennicza zorganizowana przez firmę MT Targi Polska odbyła się w dniach 20-22 marca 2013 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c.
W trakcie trzech dni targowych przedstawiciele branży HoReCa zapoznali się z ofertą wystawców w zakresie produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii; sprzętu, mebli i akcesoriów do kompleksowego wyposażenia zaplecza kuchennego restauracji; żywności i napojów dla gastronomii; urządzeń i produktów do profesjonalnego serwowania kawy oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. W programie targów znajdowało się ponad 30 pokazów kulinarnych. Do konkursu o Najlepszy Produkt EuroGastro 2013 zgłoszono 116 produktów w dziewięciu kategoriach, a jury nagrodziło i wyróżniło 21 z nich. Mnóstwo emocji wniosły pokazy mistrzów kulinarnych. Dzięki wydarzeniom takim jak: Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa, Polski Festiwal Carvingu, Konkurs Sztuki Kulinarnej „Kulinarny Talent 2013” Roberta Sowy czy „Kuchnia Pachnąca Tradycją” (pokazy przygotowywania regionalnych potraw ziemi podlaskiej) oraz kierunku slow food Marcina Budynka, targi EuroGastro są miejscem, gdzie można przyjrzeć się najlepszym praktykom kulinarnym. Każdego dnia można było też obserwować sposoby przyrządzania słodkości i deserów w wykonaniu Tomasza Dekera oraz posmakować cukierniczych specjałów w mini kawiarni T. Deker Patissier & Chocolatier. W
VIII Festiwalu Kuchni Greckiej pierwsze miejsce zdobył Paweł Kubera z hotelu Zieliński ze Szczecinka, drugie Sylwia Bukała z NCS Stadion Narodowy Sodexo Polska z Warszawy, a trzecie – Michał Kuduk z hotelu Grand Sal z Wieliczki. Zwycięzca otrzymał tygodniowy wyjazd dla dwóch osób do Grecji ufundowany przez Hellas Travel, nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski oraz sprzęt od firmy Kenwood. Zdobywcą pierwszego miejsca w autorskim Konkursie Sztuki Kulinarnej „Kulinarny Talent 2013” został Kacper Maziuk z hotelu Sheraton z Sopotu. Drugie miejsce przypadło Krzysztofowi Pawlikowi z restauracji Amber Room z Warszawy.
W sektorze kawowym poza prezentowanymi nowościami produktowymi i sprzętowymi odbyły się dwa wydarzenia: V Olimpiada Kawy organizowana przez firmę Apro-Trade/Akademia Kawy pod patronatem SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) oraz V Mistrzostwa Polski „Cup Tasting”. – Dobra kawa to zwieńczenie posiłku. Ta mała siostra wielkiej gastronomii długo była w Polsce niedoceniana, a dzięki takim wydarzeniom promujemy kulturę picia kawy i ułatwiamy baristom amatorom start w profesjonalnej karierze – mówi Tomasz Obracaj, prezes firmy Apro-Trade starającej się promować kulturę kawową w Polsce. Z kolei Mistrzostwa „Cup Tasting” to impreza dla młodych baristów, którzy nigdy wcześniej nie brali udziału w żadnych konkursach kawowych.
Firma Primulator dostarczyła na te zawody sprzęt, na którym zawodnicy prezentowali całą sztukę Latte Art oraz przygotowywali kawy na czas. Marcin Moczydłowski, specjalista ds. szkoleń Akademii Espresso potwierdza, że udział firmy w targach EuroGastro to jeden z elementów budowania kultury kawowej w Polsce. Primulator i Akademia Espresso starają się edukować klientów oraz uczyć, czego wymagać od maszyny, kawy i baristy. Zwycięzcą V Olimpiady Kawy został Mariusz Mańczuk, a kolejne miejsca przypadły Maciejowi Mizińskiemu z kawiarni Green Caffè Nero oraz Jarkowi Kapuście z Cukierni Jarzyna. Najlepszy w V Mistrzostwach Polski „Cup Tasting” okazał się Bartosz Kozina, który będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata (World Coffee Events), które odbędą się w Nicei.
Dodaj komentarz