Agroturystyka

Autor: Przemysław Szymański
Przemysław Szymański
Autor jest prawnikiem, specjalistą ds. podatkowych

Coraz większe zainteresowanie wypoczynkiem w gospodarstwach agroturystycznych skłania do rozpoczęcia tego typu działalności. Nie każda osoba będzie jednak mogła ją podjąć

ht_2007_12-3.jpg


Działalnością agroturystyczną nazywamy działalność podjętą przez osobę będącą rolnikiem polegającą na wynajmowaniu pokoi, sprzedaży posiłków domowych i świadczeniu w gospodarstwach rolnych innych usług na rzecz turystów. Zgodnie z art. 3 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej nie podlega ona wpisowi do ewidencji działalności gospodarczej. Szerszego omówienia wymagają w tym zakresie pojęcia rolnika oraz gospodarstwa rolnego, gdyż to od spełnienia ich będzie zależało, czy będziemy mieli do czynienia z działalnością agroturystyczną czy też z działalnością gospodarczą.

Co jest gospodarstwem rolnym

Gospodarstwem rolnym są, jak wskazuje kodeks cywilny, grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą, oraz prawami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego. Przepis przy tym nie wskazuje precyzyjnie, jakiej wielkości obszar musi ono zajmować, aby było uznane za gospodarstwo.

Z orzeczenia Sądu Najwyższego z 2 czerwca 2000 roku (sygn. II CKN 1067/98) wynika, iż powinno ono zajmować taki obszar nieruchomości rolnej, aby możliwe było prowadzenie działalności wytwórczej przeznaczonej na zbyt. Wynika to również pośrednio z treści art. 461 kodeksu cywilnego, który wskazuje, że nieruchomościami rolnymi (gruntami rolnymi) są nieruchomości, które są lub mogą być wykorzystywane do prowadzenia działalności wytwórczej w rolnictwie w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej nie wyłączając produkcji ogrodniczej, sadowniczej i rybnej. Pamiętać należy, że o rolniczym charakterze gruntu decyduje jego rolnicze przeznaczenie, a nie aktualny sposób wykorzystywania.

[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *