Wielkanoc poza domem
Korzystanie z usług branży Ho.Re.Ca. to dla coraz większej liczby Polaków sposób na spędzenie spokojnych, rodzinnych świąt wielkanocnych. Jednak ich przygotowanie wymaga od pracowników dużego zaangażowania i wiedzy, na temat oczekiwań klientów. W jaki sposób zapewnić im odpowiednią obsługę i zadbać o świąteczną atmosferę?
W okresie wielkanocnym w sektorze Ho.Re.Ca można zaobserwować większe obroty. Z roku na rok rośnie liczba Polaków zamawiających catering lub spędzających świąteczny weekend w pensjonatach lub hotelach. Zjawisku temu towarzyszy intensywny rozwój usług wypoczynkowych i gastronomicznych. Kurorty zapewniają pełną oprawę wielkanocną z duchem tradycji lub luksusowy odpoczynek na przykład w SPA. Wśród serwowanych potraw znajdują się: żurek, barszcz, biała kiełbasa, szynka, pasztet, sałatka jarzynowa, faszerowane jaja. Na deser serwowane są babki wielkanocne i mazurki, do których klienci chętnie wybierają kawę dobrej jakości. – Ponad 80% dorosłych Polaków pije kawę regularnie, dlatego profesjonalny ekspres powinien znajdować się w każdym hotelu, SPA czy ośrodku wczasowym – mówi Joanna Sobyra, ekspert z firmy Segafredo Zanetti Poland. W okresie świątecznym jest to istotne także dlatego, że kofeina ułatwia trawienie, pobudzając błonę śluzową do wydzielania gastryny. Ta z kolei pomaga w wytwarzaniu kwasu koniecznego do trawienia białek, czyli jednego z najczęstszych składników wielkanocnych potraw. – Rosnąca wciąż kultura picia kawy sprawia, że klienci z łatwością rozpoznają jakość przyrządzonego espresso czy napojów stworzonych na jego bazie takich jak cappuccino, cafe latte czy latte macchiatto – dodaje ekspert. Szczególnie, że na wyjazdy wielkanocne wybierają się całe rodziny, wśród których są osoby o różnych gustach smakowych. Familijne biesiadowanie, kojarzone głównie jako włoski zwyczaj, w okresach świątecznych także w Polsce spotyka się ze sporym uznaniem. Wtedy dobra kawa czy wino służą nie tylko wspomaganiu trawienia, ale przede wszystkim umilają czas spędzony w rodzinnym gronie.
Dodaj komentarz