Autor: Wiesława Skrzydlata
Można powiedzieć, że wspólne spożywanie posiłków to zwyczaj celebrowany, odkąd istnieje cywilizacja. Takie "grupowe" zasiadanie przy stole zawsze zbliża ludzi, sprzyja nawiązywaniu kontaktów, a więc jest niezbędnym elementem również w pracy każdego hotelarza
Przyjęcia na siedząco mają w naszym kraju bogatą tradycję. Już w średniowieczu powstawały utwory, nierzadko w sposób satyryczny opisujące ówczesną etykietę zasiadania przy wspólnym stole. I tak, zgodnie z panującymi zasadami nie należało wyszukiwać dla siebie jak najlepszych kąsków, wypluwać resztek jedzenia do misy, ani też brać do ust tego, co z nich wypadło, należało zaś siedzieć na wyznaczonym miejscu.
Z żonami, czy bez
Z opisu słynnej uczty u Wierzynka, wynika również, że, kiedy gospodarz przyjęcia uzyskał zgodę króla Kazimierza, "porozdzielał miejsca królom według własnego uznania, pierwsze i znaczniejsze miejsce kazał zająć królowi polskiemu Kazimierzowi (...) biorąc pod uwagę, że wobec żadnego z królów nie jest zobowiązany do większej czci, jak w stosunku do swego pana". Dzisiaj także istnieją konkretne zasady dotyczące sposobu rozmieszczania gości przy stole, natomiast kluczowe znaczenie ma sam dobór gości.
Na tego rodzaju uroczystość zapraszamy zazwyczaj gości wraz z małżonkami, powinniśmy jednak wyraźnie zaznaczyć to w zaproszeniu. Kiedy takiej informacji zabraknie, oznacza to, że zapraszamy tylko wymienioną z imien [...]
Przyjęcia na siedząco mają w naszym kraju bogatą tradycję. Już w średniowieczu powstawały utwory, nierzadko w sposób satyryczny opisujące ówczesną etykietę zasiadania przy wspólnym stole. I tak, zgodnie z panującymi zasadami nie należało wyszukiwać dla siebie jak najlepszych kąsków, wypluwać resztek jedzenia do misy, ani też brać do ust tego, co z nich wypadło, należało zaś siedzieć na wyznaczonym miejscu.
Z żonami, czy bez
Z opisu słynnej uczty u Wierzynka, wynika również, że, kiedy gospodarz przyjęcia uzyskał zgodę króla Kazimierza, "porozdzielał miejsca królom według własnego uznania, pierwsze i znaczniejsze miejsce kazał zająć królowi polskiemu Kazimierzowi (...) biorąc pod uwagę, że wobec żadnego z królów nie jest zobowiązany do większej czci, jak w stosunku do swego pana". Dzisiaj także istnieją konkretne zasady dotyczące sposobu rozmieszczania gości przy stole, natomiast kluczowe znaczenie ma sam dobór gości.
Nakrycie (fr. couvert) to: sztućce, serwety, szkło, niektóre naczynia, czyli wszystkie te przedmioty, które rozkładamy na stole przed przybyciem gości. Stosujemy dwa rodzaje nakrycia: nakrycie podstawowe lub rozszerzone.
Na tego rodzaju uroczystość zapraszamy zazwyczaj gości wraz z małżonkami, powinniśmy jednak wyraźnie zaznaczyć to w zaproszeniu. Kiedy takiej informacji zabraknie, oznacza to, że zapraszamy tylko wymienioną z imien [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz