Temat na czasie – zarządzanie i optymalizacja kosztów

20 lutego odbyło się pierwsze z serii tegorocznych spotkań hotelarskich profesjonalistów w ramach Akademii Hotelarza, tym razem poświęcone tematowi „Zarządzanie i optymalizacja kosztów w hotelu”. Miejscem spotkania tradycyjnie był hotel Best Western Felix w Warszawie.

 



Przedpołudniową część spotkania poprowadził Andrzej Przeniosło, dyrektor generalny hoteli Grand i Bristol w Rzeszowie, który w dwóch blokach omówił zagadnienia związane z obszarami, w których hotelarze mogą dokonać oszczędności w bieżącej działalności oraz optymalizacji w gastronomii hotelowej. Przedstawił on strukturę przychodów i kosztów w hotelu, analizę kosztów bezpośrednich, pośrednich oraz kosztów personelu. W bloku poświęconym optymalizacji kosztów działalności gospodarczej przedstawił uczestnikom czyniki wpływające na optymalizację kosztów surowca, zasady optymalizacji kosztów pracy oraz pozostałych kosztów gastronomicznych.

 

W części popołudniowej Elżbieta Nitsze, dyrektor marketingu i sprzedaży Elbest Hotels omówiła formy optymalizacji zatrudnienia w hotelu (właściwe zaplanowanie struktury, stała kontrola kosztów, restrukturyzacja zatrudnienia itd.) oraz metody najskuteczniejszej promocji obiektu hotelowego (poczynając od planu marketingowego przez analizę rynku turystycznego, konkurencji i produktu przez wprowadzenie strategii w życie i media-plan po monitoring skuteczności. Zarówno część przed, jak i popołudniowa zostały bardzo wysoko ocenione w ankietach poszkoleniowych, a uczestnicy, których w tym szkoleniu było ponad 20, podkreślali dużą wartość praktyczną spotkania, oceniając je średnio na ponad 5 w 6-stopniowej skali. Na kolejne spotkanie z Akademią Hotelarza zapraszamy już 14.03.2013. Tym razem tematem naszego seminarium szkoleniowego będzie Revenue Management, a szkolenie poprowadzi Agnieszka Kasprzak, Reneue Manager w sieci Louvre Hotels Group. Więcej informacji www.akademiahotelarza.com


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *