23 lutego przy Rynku w Rzeszowie rusza pierwszy 5-gwiazdkowy hotel w woj. podkarpackim Bristol Tradition & Luxury, docelowo ze 140 pokojami. Obiekt zaoferuje m.in. sześć sal konferencyjnych łącznie na 700 osób oraz restaurację sygnowaną nazwiskiem Adama Gesslera oraz restauracje Wesele, w której potrawy przygotowywane będą w obecności gości.
Bristol Tradition & Luxury zainspirowany został lokalnym folklorem Podkarpacia I nawiązuje swą architekturą do tradycji regionu. Na razie do użytku oddane zostaną pokoje typu Superior oraz apartamenty o powierzchni do 50 mkw., wyposażone w sauny parowe, sejfy oraz profesjonalny sprzęt do ćwiczeń. Do dyspozycji gości będzie też przestronny parking podziemny. Na najwyższych piętrach znajdą się przestronne lofty. Atutami hotelu mają być kilkukondygnacyjna oranżeria, taras oraz strefa SPA. W pierwszym etapie uruchomionych zostanie 70 pokoi. Zakończenie rozbudowy kompleksu hotelowego planowane jest pod koniec 2013 roku.
Hotelowe centrum biznesowe posiada sześć pomieszczeń konferencyjnych, które swoimi nazwami jak. Huculska, Łemkowska czy Bojskowska podkreślają przywiązanie do historii regionalnej. Główna sala konferencyjna – Polska będzie miała dwa poziomy widowni, która w połączeniu z salami Wisłok i San pomieści 500 osób, miejsce to przeznaczone może być na takie wydarzenia, jak koncerty, spektakle teatralne, czy profesjonalne pokazy mody. Na wyposażeniu sali znajdzie się winda towarowa o obciążeniu do 2,5 tony, która umożliwi np. transport samochodów dla potrzeb organizowanych w pomieszczeniu pokazów. W rzeszowskim hotelu znajdzie się kilka lokali gastronomicznych – jeden z nich, który przyjmie pierwszych gości na przełomie marca i kwietnia, poprowadzi znany restaurator Adam Gessler.
Z kolei mieszcząca się na pierwszym piętrze główna restauracja hotelowa Wesele, ma specjalizować się w potrawach kuchni polskiej i europejskiej. – W odpowiedzi na wzrost świadomości kulinarnej gości, a co za tym idzie ich wymagań, postanowiliśmy stworzyć kuchnię otwartą. Dzięki temu goście mogą obserwować krok po kroku, jak powstaje ich danie. Charakter i nazwa restauracji także nawiązuje do historii regionalnej. W tym miejscu odtwarzamy smaki, których nasi rodacy mogli doświadczać w czasie tradycyjnego staropolskiego wesela – mówi Barbara Pawliczuk, dyrektor sprzedaży i marketingu hotelu Bristol Tradition & Luxury. Nowością będzie ZEN SUSHI – usytuowany na wiszącej platformie sushi bar serwujacy dania kuchni orientalnej. Atrakcją dla gości ma być też pierwszy w Rzeszowie minibrowar restauracyjny, w którym będzie można spróbować pięciu gatunków warzonego na miejscu piwa. Produkowane w Starym Browarze Rzeszowskim (bo taką nazwę będzie nosił lokal) piwo będzie można również kupić na wynos. Umowę na zarządzanie obiektem podpisała firma Aksjon.
Dyrektorem generalnym hotelu jest Andrzej Przeniosło, jednocześnie dyrektor 4-gwiazdkowego hotelu Grand w Rzeszowie z 40 pokojami, należącego do tych samych właścicieli. Inwestorem jest rzeszowskie Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe Fasada Investment, która w tym samym ciągu kamienic uruchomiła już kasyno.
Dodaj komentarz