Planowanie rozmieszczenia opraw świetlnych w trakcie tworzenia projektu hotelu czy np. restauracji hotelowej jest fundamentalne. Czy światło ma być delikatne? Czy ma podświetlać zdjęcia wiszące na ścianie? Czy powinno się rozprzestrzeniać jak łuna, na przykład spod podwieszanych sufitów? A może służyć jako element tylko dekoracyjny, akcentując dany obiekt – krzesło, kredens albo stół?
Wszystko zależy od charakteru i funkcji restauracji. W każdym z pomysłów oświetlenie odgrywa inną rolę. Dlatego do projektu nie można podejść szablonowo. Światło nie powinno przeszkadzać. Rozjaśniona, biała barwa jest chłodna i zimna. Źle, jeśli denerwuje i kojarzy się ze smutkiem. Barwy żółta i pomarańczowa są ciepłe i wpływają na nas kojąco. W zależności od barwy światła nawet potrawy zmieniają wygląd. Korzystnie jest stosować ciepłą barwę światła, która koi oczy i pobudza zmysły.
Trzy poziomy światła
Coraz częściej odchodzi się od typowych żarówek, zastępując je ledami. Początkowo oczywiście jest to droższa inwestycja niż zwykłe żarówki, ale koniec końców opłaca się. Mają one dłuższą żywotność, nie nagrzewają się i są różnokolorowe. Punkty świe
[...]Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Dodaj komentarz