Autor: Tomasz Trafiał
Tomasz Trafiał
Szef Kuchni Hotel Sympozjum, Kraków
Dobra kuchnia nie może się obejść bez alkoholu. Wina, wódki i wszelkiego rodzaju nalewki nadają charakter, wspaniale doprawiają i podbijają smak potrawy. Są jedną z tych bardzo ważnych przypraw, których w kuchni nie może zabraknąć. Alkohol zawsze dobrze wpływa na smak potrawy pod warunkiem, że wiemy, jaki, kiedy i ile go dodać
Zastosowanie alkoholu w kuchni nie jest niczym niezwykłym, a raczej powszechnym i pomocnym. To przez odpowiednie użycie wina, koniaku, piwa, nalewki czy wódki możemy wydobyć konkretny smak i nadać potrawie szlachetności. Sam korzystam z tych składników, przygotowując potrawy.
Najważniejszy jest właściwy moment ich dodania i odparowania (aby pozbyć się zawartości czystego alkoholu) aż do uzyskania pożądanego aromatu. Aby uzyskać aromatyczny sos biały, którym okraszam niektóre z moich dań, odparowuję białe wino na samym początku powstawania potrawy, bo daje to niezastąpiony efekt.
Zresztą sos ten może posłużyć równie dobrze jako baza do komponowania coraz to nowych jego odmian. Alkohol w kuchni to nie t [...]
Szef Kuchni Hotel Sympozjum, Kraków
Dobra kuchnia nie może się obejść bez alkoholu. Wina, wódki i wszelkiego rodzaju nalewki nadają charakter, wspaniale doprawiają i podbijają smak potrawy. Są jedną z tych bardzo ważnych przypraw, których w kuchni nie może zabraknąć. Alkohol zawsze dobrze wpływa na smak potrawy pod warunkiem, że wiemy, jaki, kiedy i ile go dodać
Zastosowanie alkoholu w kuchni nie jest niczym niezwykłym, a raczej powszechnym i pomocnym. To przez odpowiednie użycie wina, koniaku, piwa, nalewki czy wódki możemy wydobyć konkretny smak i nadać potrawie szlachetności. Sam korzystam z tych składników, przygotowując potrawy.
Najważniejszy jest właściwy moment ich dodania i odparowania (aby pozbyć się zawartości czystego alkoholu) aż do uzyskania pożądanego aromatu. Aby uzyskać aromatyczny sos biały, którym okraszam niektóre z moich dań, odparowuję białe wino na samym początku powstawania potrawy, bo daje to niezastąpiony efekt.
Zresztą sos ten może posłużyć równie dobrze jako baza do komponowania coraz to nowych jego odmian. Alkohol w kuchni to nie t [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
A czy jakaś sieć wstawia własne trunki? Ma swoje zakrętki do butelek i inne rzeczy? Jak to widzicie – https://alembik.eu/353-zakretki-nakretki-do-butelek ? W Polsce coś takiego mogłoby się sprawdzić? Ludzie doceniają własne marki?