Hotel Słoneczny Młyn w Bydgoszczy powstał nad Brdą w zaadaptowanym młynie zbożowym z 1862 roku, który wpisany jest do rejestru zabytków. Aranżacja wnętrz nawiązuje do trendów z początku XX wieku z elementami secesji i Art Deco. Atrakcją hotelu jest ogromny żyrandol sięgający parteru, rozświetlony prawie 90 tys. malutkich, ręcznie nawlekanych kryształków.
Wystrój poszczególnych pięter hotelu nawiązuje do kolejnych pór roku. Kolorystyka wykładzin w korytarzach, łazienek czy ścian i mebli w pokojach odwołują się do barw wiosny, lata, jesieni lub zimy, a każdy z 96 pokoi jest inny, różniąc się detalami. Pokoje na ostatnim piętrze z panoramicznymi oknami oraz balkonami ze stolikami i krzesłami doskonale sprawdzają się jako miejsce na poranne śniadanie z widokiem na rzekę. Uwagę zwracają też masywne, marmurowe schody z kutymi poręczami. Ciekawostką są unikatowe, wytwarzane techniką węzła smyrneńskiego i wykonane w 100 proc. z wełny, dywany. Cały obiekt otoczony jest malowniczym ogrodem z bezpośrednim zejściem do rzeki, dostępnym dla gości i mieszkańców Bydgoszczy.
SŁONECZNY MŁYN
Miasto: Bydgoszcz
Kategoria: 4 gwiazdkiLiczba pokoi: 96/
Liczba miejsc: 189
Liczba lokali gastronomicznych: 1/
Liczba miejsc: 90Liczba sal konferencyjnych: 5/
Liczba miejsc: 300
SPA: sauna, hydrojet, kapsuła SPA, gabinet kosmetyczny
Data otwarcia: kwiecień 2009
Strefa Smaku Słonecznego Młynu składa się z: restauracji Oliwka na 90 osób, serwującej dania kuchni z czterech stron świata, włącznie ze staropolskimi potrawami i awangardowymi deserami, w niekoniecznie słodkich smakach; VIP Clubu na 30 osób z nastrojową muzyką, wyszukanymi napojami i transmisjami koncertów, czy wydarzeń sportowych na dużym ekranie; Lobby Baru i tarasu z widokiem na rzekę. Ostatnio uruchomiono strefę win z trunkami z własnej winiarni oraz z kilkoma gatunkami sprowadzanymi z Krety, dostępnymi wyłącznie w Słonecznym Młynie (w tym absolutną nowością – winem organicznym), a także z oryginalnymi włoskimi wędlinami, serami z domowej wędzarni i polskimi wyrobami ekologicznymi. Nowa strefa stworzona została głównie z myślą o spotkaniach biznesowych, ale również o degustacjach okolicznościowych w gronie znajomych, czy w kręgu rodzinnym.
Strefa Biznesu to pięć sal konferencyjno-bankietowych, każda urządzona nieco inaczej, które łącznie są w stanie pomieścić do 300 osób. Z kolei Strefa SPA oferuje m.in. łóżko wodne hydrojet, zabiegi na innowacyjnych urządzeniach ThermaThao, LipoCellEvo czy w kapsule SPA oraz wypoczynek na Słonecznej Łące lub pod Gwieździstym Niebem. W salonie kosmetycznym goście mogą skorzystać z bogatej oferty ekskluzywnych zabiegów pielęgnacyjnych twarzy i ciała z wykorzystaniem selektywnych francuskich i włoskich kosmetyków oraz z szerokiej gamy masaży. Słynne w Bydgoszczy stało się już „Powitanie Lata” – coroczne garden party, organizowane w gronie zaprzyjaźnionych firm, partnerów i przyjaciół. Wiosną zapoczątkowano cykl potyczek kucharzy ze świata w postaci Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Trendy Chef. Słoneczny Młyn należy do Barbary Komorowskiej, współwłaścicielki firmy Bakoma (od jej imienia i nazwiska pochodzi nazwa firmy), która odkupiła zrujnowany obiekt od Państwowych Zakładów Zbożowych w 2006 roku. Jego adaptacja trwała dwa lata i kosztowała ok. 35 mln zł. Hotel należy do ogólnopolskiego programu Polish Prestige Hotels•
Wystrój poszczególnych pięter hotelu nawiązuje do kolejnych pór roku. Kolorystyka wykładzin w korytarzach, łazienek czy ścian i mebli w pokojach odwołują się do barw wiosny, lata, jesieni lub zimy, a każdy z 96 pokoi jest inny, różniąc się detalami. Pokoje na ostatnim piętrze z panoramicznymi oknami oraz balkonami ze stolikami i krzesłami doskonale sprawdzają się jako miejsce na poranne śniadanie z widokiem na rzekę. Uwagę zwracają też masywne, marmurowe schody z kutymi poręczami. Ciekawostką są unikatowe, wytwarzane techniką węzła smyrneńskiego i wykonane w 100 proc. z wełny, dywany. Cały obiekt otoczony jest malowniczym ogrodem z bezpośrednim zejściem do rzeki, dostępnym dla gości i mieszkańców Bydgoszczy.
SŁONECZNY MŁYN
Miasto: Bydgoszcz
Kategoria: 4 gwiazdkiLiczba pokoi: 96/
Liczba miejsc: 189
Liczba lokali gastronomicznych: 1/
Liczba miejsc: 90Liczba sal konferencyjnych: 5/
Liczba miejsc: 300
SPA: sauna, hydrojet, kapsuła SPA, gabinet kosmetyczny
Data otwarcia: kwiecień 2009
Strefa Smaku Słonecznego Młynu składa się z: restauracji Oliwka na 90 osób, serwującej dania kuchni z czterech stron świata, włącznie ze staropolskimi potrawami i awangardowymi deserami, w niekoniecznie słodkich smakach; VIP Clubu na 30 osób z nastrojową muzyką, wyszukanymi napojami i transmisjami koncertów, czy wydarzeń sportowych na dużym ekranie; Lobby Baru i tarasu z widokiem na rzekę. Ostatnio uruchomiono strefę win z trunkami z własnej winiarni oraz z kilkoma gatunkami sprowadzanymi z Krety, dostępnymi wyłącznie w Słonecznym Młynie (w tym absolutną nowością – winem organicznym), a także z oryginalnymi włoskimi wędlinami, serami z domowej wędzarni i polskimi wyrobami ekologicznymi. Nowa strefa stworzona została głównie z myślą o spotkaniach biznesowych, ale również o degustacjach okolicznościowych w gronie znajomych, czy w kręgu rodzinnym.
Strefa Biznesu to pięć sal konferencyjno-bankietowych, każda urządzona nieco inaczej, które łącznie są w stanie pomieścić do 300 osób. Z kolei Strefa SPA oferuje m.in. łóżko wodne hydrojet, zabiegi na innowacyjnych urządzeniach ThermaThao, LipoCellEvo czy w kapsule SPA oraz wypoczynek na Słonecznej Łące lub pod Gwieździstym Niebem. W salonie kosmetycznym goście mogą skorzystać z bogatej oferty ekskluzywnych zabiegów pielęgnacyjnych twarzy i ciała z wykorzystaniem selektywnych francuskich i włoskich kosmetyków oraz z szerokiej gamy masaży. Słynne w Bydgoszczy stało się już „Powitanie Lata” – coroczne garden party, organizowane w gronie zaprzyjaźnionych firm, partnerów i przyjaciół. Wiosną zapoczątkowano cykl potyczek kucharzy ze świata w postaci Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego Trendy Chef. Słoneczny Młyn należy do Barbary Komorowskiej, współwłaścicielki firmy Bakoma (od jej imienia i nazwiska pochodzi nazwa firmy), która odkupiła zrujnowany obiekt od Państwowych Zakładów Zbożowych w 2006 roku. Jego adaptacja trwała dwa lata i kosztowała ok. 35 mln zł. Hotel należy do ogólnopolskiego programu Polish Prestige Hotels•
Dodaj komentarz