14 września w warszawskim hotelu Best Western Felix odbyło się pierwsze z serii powakacyjnych seminariów Akademii Hotelarza – Zarządzanie Personelem Hotelowym.
Podczas rozpoczynającego seminarium bloku tematycznego „Zarządzanie gastronomią hotelową” Andrzej Przeniosło, dyrektor Grand Hotel Rzeszów omówił m.in. strukturę organizacyjną gastronomii, zakresy obowiązków na poszczególnych stanowiskach, menu engineering oraz analizy sprzedaży. W kolejnym bloku Elżbieta Nitsze, dyrektor marketingu i sprzedaży sieci Elbest Hotels przedstawiła „Zasady wynagradzania i premiowania w hotelarstwie”, czyli m.in. systemy prowizyjne i zasady wynagradzania poszczególnych działów hotelu.
W drugiej części Elżbieta Nitsze przybliżyła temat „Optymalizacja zatrudnienia poprzez właściwą organizację pracy” – formy zatrudniania w hotelu, struktura organizacyjna według podziału na departamenty, specyfika zatrudniania w poszczególnych działach oraz narzędzia pomagające w efektywnym zarządzaniu personelem. Paweł Chmielnicki, dyrektor regionalny w sieci Qubus Hotel, omówił „Metody analizy pracy poszczególnych pracowników i działów”, w tym opisy stanowisk pracy, instrukcje stanowiskowe, etapy analizy pracy i narzędzia weryfikacji pracy działów w hotelu.
W ostatnim bloku Anna Kiełczewska, Senior Consultant w firmie TPA Horwath HR przedstawiła „Metody skutecznej rekrutacji i ograniczenia rotacji personelu” przez optymalizację procesu rekrutacji, w tym źródła pozyskiwania kandydatów oraz zalety i wady rekrutacji wewnętrznej. Omówiła również efektywność poszczególnych narzędzi rekrutacyjnych, a także strukturę procesu rekrutacji selekcji kandydatów. Uczestnicy Akademii wysoko ocenili użyteczność przekazanej wiedzy (średnia ocen 5,7 w skali 6-punktowej). Serdecznie zapraszamy na kolejne specjalistyczne seminaria dla hotelarskich profesjonalistów, jakie odbywają się w ramach Akademii Hotelarza. Pełną listę można znaleźć na www.akademiahotelarza.com
Dodaj komentarz