Krakowski Radisson Blu wprowadził nowe wiosenno-letnie menu. W nowej ofercie tutajeszej restauracji Milk&Co królują tym razem sezonowe owoce i warzywa, świeże ryby i owoce morza, a także lokalne przysmaki. Autorem nowego menu jest Szef Kuchni – Stanisław Bobowski.
Nowe, wiosenno-letnie menu, zagościło w hotelowej restauracji Milk&Co oraz barze Saklt&Co. Odświeżono także menu roomservice. Zapytany o inspiracje jakie kierowały nim przy przygotowywaniu nowych propozycji, Stanisław Bobowski, Szef Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków, odpowiada:
„Myślę, że udało nam się stworzyć kartę, która oferuje gościom dania zawierające nasze polskie smaki, ale i najlepsze i najbardziej popularne dania kuchni międzynarodowej. Podczas przygotowywania menu często rozmawiałem z gośćmi naszej restauracji Milk&Co o tym, co najbardziej im u nas smakuje, a co chcieliby znaleźć w nowej karcie. Stąd też w menu utrzymały się liczne dania z ryb i owoców morza, które zawsze były naszą mocną stroną. Kilka propozycji to także ciekawe dania, które poznałem podczas mojej pracy poza granicami Polski” – mówi.
Wiosenno–letnie menu to w restauracji Milk&Co coś zupełnie innego niż dotychczasowe menu zimowe. Z samej natury jest ono wypełnione potrawami przygotowywanymi ze świeżych produktów, sezonowych warzyw, soczystych owoców. Nie brakuje w nim potraw z ryb oraz lekkich i smacznych dań, które o wiele lepiej pasują do tej pory roku.
Tak więc restauracuja serwuje na przykład aromatyczny krem z zielonego groszku, podawany z riletką z kaczki i przepiórczym jajkiem, grillowany filet z łososia z makaronem fettuccini, szpinakiem i koktajlowymi pomidorkami, a na deser można wybrać mille-feuille z owocami leśnymi i sorbetem cytrynowym. To tylko jeden przykład trzydaniowego zestawu, jednak Stanisław Bobowski zapewnia, że każdy znajdzie coś dla siebie. W zmienionej wiosenno-letniej karcie dań znalazło się sporo propozycji, które zawierają lokalne akcenty – jak na przykład tradycyjne polskie pierogi, oscypek z sosem żurawinowym, czy sernik krakowski z lodami czekoladowymi na deser. Nie zabrakło kilku tzw. „specjalności hotelu”, które niezaleznie od sezonu są daniami najczęściej wybieranymi i chwalonymi przez gości. Przykładowo można tu wymienić jagnięcinę na dwa sposoby podawaną jako grillowany comber i pieczona kofta, smażony filet z okonia morskiego z małżami i szpinakiem albo doskonałą pierś z kaczki z ziemniakami saute kremową kapustą, fasolką szparagową, pieczoną marchewką i sosem Creame de Cassis.
Ciekawostką nowego menu jest łosoś podawany na szpinaku w szafranowo-limonkowym sosie. To danie wygrało w rozstrzygniętym niedawno konkursie na profilu Facebook: http://www.facebook.com/RadissonBlu.Hotel.Krakow.
Dodaj komentarz