Autor: Dziadyga
W zamierzchłych czasach PRL-u jeden z urzędników państwowych zdziwił się, że kelnerzy są wynagradzani w systemie prowizyjnym i że prowizje są tak
wysokie, że aż nie licujące z głoszonymi powszechnie hasłami równości
To znaczy, że za przyniesienie i otwarcie tej butelki francuskiego koniaku kelner dostaje tyle, co robotnik za pół dnia pracy - zdziwił się pewnego dnia, na początku lat 70. ubiegłego wieku, wysoki urzędnik państwowy. A może było inaczej? Może pewien dziennikarz, wróciwszy z delegacji z bólem głowy napisał, że w restauracjach wytwornych hoteli specjalnością zakładu jest wódka czysta?
Tak czy owak - socjalizm nie mógł dłużej tolerować ani zbyt wysokich zarobków, ani rozpijania gości. Władze zwierzchnie rozesłały więc do hoteli polecenie, by przestano płacić kelnerom za namawianie do picia alkoholu.
Oczywiście, władze ceniły sobie spokój i nie zamierzały dopuścić do nieporozumień z pracownikami z powodu obcięcia części zarobków. Polecono więc przeliczyć stawki prowizyjne tak, by pracownicy na tym nie stracili. W każdym hotelu stawki przeliczono, uzgodniono wszystko z jedynym wówczas związkiem zawodow [...]
To znaczy, że za przyniesienie i otwarcie tej butelki francuskiego koniaku kelner dostaje tyle, co robotnik za pół dnia pracy - zdziwił się pewnego dnia, na początku lat 70. ubiegłego wieku, wysoki urzędnik państwowy. A może było inaczej? Może pewien dziennikarz, wróciwszy z delegacji z bólem głowy napisał, że w restauracjach wytwornych hoteli specjalnością zakładu jest wódka czysta?
Tak czy owak - socjalizm nie mógł dłużej tolerować ani zbyt wysokich zarobków, ani rozpijania gości. Władze zwierzchnie rozesłały więc do hoteli polecenie, by przestano płacić kelnerom za namawianie do picia alkoholu.
Oczywiście, władze ceniły sobie spokój i nie zamierzały dopuścić do nieporozumień z pracownikami z powodu obcięcia części zarobków. Polecono więc przeliczyć stawki prowizyjne tak, by pracownicy na tym nie stracili. W każdym hotelu stawki przeliczono, uzgodniono wszystko z jedynym wówczas związkiem zawodow [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz