Autor: Dziadyga
Jak to za komuny bywało...
W systemie nazwanym przez węgierskiego ekonomistę Janosa Kornaia "gospodarką niedoborów" brakowało praktycznie wszystkiego. Zwłaszcza tego, co było nowoczesne i modne, no bo wszyscy chcieli to mieć
Najbardziej brakowało po prostu tego, czego się właśnie potrzebowało. Gdy jednak pożądany towar był w sklepie - ceny były często horrendalne. Bardzo drogie były zwłaszcza odbiorniki telewizyjne. Hotel, w którym zacząłem pracować w 1969 roku, był luksusowy, o czym prócz łazienek we wszystkich pokojach, świadczyły najlepiej dwa apartamenty wyposażone w cud techniki - czarno-białe telewizory.
W dodatku jeszcze jeden stał w klubie hotelowym. Każdy gość mógł oglądać taki program telewizyjny, jaki właśnie był dostępny. W tym czasie na zakup telewizora nie dość było trzech przeciętnych miesięcznych pensji. W 1972 roku pojawiły się telewizory kolorowe. Na taki telewizor, wyprodukowany przez naszych radzieckich przyjaciół, trzeba było pracować prawie rok. [...]
W systemie nazwanym przez węgierskiego ekonomistę Janosa Kornaia "gospodarką niedoborów" brakowało praktycznie wszystkiego. Zwłaszcza tego, co było nowoczesne i modne, no bo wszyscy chcieli to mieć
Najbardziej brakowało po prostu tego, czego się właśnie potrzebowało. Gdy jednak pożądany towar był w sklepie - ceny były często horrendalne. Bardzo drogie były zwłaszcza odbiorniki telewizyjne. Hotel, w którym zacząłem pracować w 1969 roku, był luksusowy, o czym prócz łazienek we wszystkich pokojach, świadczyły najlepiej dwa apartamenty wyposażone w cud techniki - czarno-białe telewizory.
W dodatku jeszcze jeden stał w klubie hotelowym. Każdy gość mógł oglądać taki program telewizyjny, jaki właśnie był dostępny. W tym czasie na zakup telewizora nie dość było trzech przeciętnych miesięcznych pensji. W 1972 roku pojawiły się telewizory kolorowe. Na taki telewizor, wyprodukowany przez naszych radzieckich przyjaciół, trzeba było pracować prawie rok. [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz