Ekologia na talerzu

Autor: Magdalena Okoniewska
Stowarzyszenie Polska Ekologia założone przez producentów i przetwórców produktów ekologicznych rozpoczęło akcję, która ma propagować ekologiczne produkty wśród m.in. właścicieli restauracji i hoteli.
Za granicą produkcja żywności ekologicznej jest najbardziej dynamicznie rozwijającym się sektorem rolnictwa. W Niemczech 17 proc. produktów żywnościowych na rynku to produkty ekologiczne. W Polsce stanowią one zaledwie 0,03 proc. Stowarzyszenie Polska Ekologia ma nadzieję, że wkrótce się to zmieni.

Polska Ekologia Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych powstało w listopadzie 2006 roku. Liczy około 30 członków z całego kraju. Stowarzyszenie wspierają także inne związki, na przykład Slow Food Polska czy Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Stowarzyszenie stara się o wsparcie samorządów i Ministerstwa Rolnictwa.
Swoje produkty chce propagować także za granicą, w tym celu producenci zrzeszeni w stowarzyszeniu uczestniczą w Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioFach w Norymberdze, które odbywają się co roku w lutym.

Aby zostać członkiem stowarzyszenia, należy otrzymać certyfikat poświadczający, że prowadzona produkcja jest rzeczywiście ekologiczna. Jeśli jest to ekologiczne zboże, badana jest gleba, na której jest wysiewane. Krowy dające ekologiczne mleko, nie mogą być karmione paszą z dodatkiem środków chemicznych, nie mogą też otrzymywać żadnych leków w czasie, gdy dają mleko. Również kury znoszące ekologiczne jajka nie mogą być karmione paszami. Ekologiczny może być nawet... alkohol.

[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *