Autor: Zbyszek Bugaj
Południe Włoch wytwarza prawdziwemorze wina. Jego jakość, dzięki pomocyspecjalistów z Nowego Świata,szybko poprawia się. W Polscemożna już kupić przyzwoite i – co ważne –tanie wytrawne wino z Sycylii lub Apulii
Wyspa produkuje tyle wina, ile Australia, Chile i Bułgariarazem wzięte! Unia Europejska za wszelką cenęstara się ograniczyć miejscową nadprodukcję, wciążjednak lokalne winnice zajmują 130 tys. ha powierzchni,co czyni je największymi we Włoszech. Pomimoto niewiele miejscowego wina przeznacza się na eksport.Większość lokalnej produkcji wysyła się jakopółprodukt do wytwórni wermutów oraz jako dodatekzwiększający moc win znanych producentów włoskichi francuskich. Tylko 2–3 proc. sycylijskich uprawposiada klasyfikację DOC. Na Sycylii zdecydowaniekrólują odmiany białe.
Uprawiane szczepy to: inzolia,grecanico, cataratto bianco oraz zibibbo (wytwarzanajeszcze w czasie kilkuwiekowego arabskiego panowaniana wyspie). Coraz chętniej jednak producenci,tacy jak na przykład Planeta, wprowadzają znanemiędzynarodowym konsumentom odmiany (np. chardonnay).Z czerwonych popularne są tu: nero d’avola,nerello mascalese, nerello capuccio, perricone, frappato.
W zachodniej Sycylii najbardziej popularnym produktemjest Marsala z firmy de Bartoli; równie znane sąmiejscowe wina deserowe. Sycylia słynie też z wytwarzaniadoskonałych muskatów.
Apulia, region leżący „na obcasie” włoskiego buta,także produkuje ogromne ilości wina (więcej niż, naprzykład, sama tylko Australia). Jednak win z tegoregionu dotychczas próżno było szukać na półkachsklepowych, nie mówiąc już o restauracjach.
Lokalna produkcja służyła dotąd wytwórcom wermutów lubby [...]
Sycylia
Wyspa produkuje tyle wina, ile Australia, Chile i Bułgariarazem wzięte! Unia Europejska za wszelką cenęstara się ograniczyć miejscową nadprodukcję, wciążjednak lokalne winnice zajmują 130 tys. ha powierzchni,co czyni je największymi we Włoszech. Pomimoto niewiele miejscowego wina przeznacza się na eksport.Większość lokalnej produkcji wysyła się jakopółprodukt do wytwórni wermutów oraz jako dodatekzwiększający moc win znanych producentów włoskichi francuskich. Tylko 2–3 proc. sycylijskich uprawposiada klasyfikację DOC. Na Sycylii zdecydowaniekrólują odmiany białe.
Uprawiane szczepy to: inzolia,grecanico, cataratto bianco oraz zibibbo (wytwarzanajeszcze w czasie kilkuwiekowego arabskiego panowaniana wyspie). Coraz chętniej jednak producenci,tacy jak na przykład Planeta, wprowadzają znanemiędzynarodowym konsumentom odmiany (np. chardonnay).Z czerwonych popularne są tu: nero d’avola,nerello mascalese, nerello capuccio, perricone, frappato.
W zachodniej Sycylii najbardziej popularnym produktemjest Marsala z firmy de Bartoli; równie znane sąmiejscowe wina deserowe. Sycylia słynie też z wytwarzaniadoskonałych muskatów.
Apulia (Puglia)
Apulia, region leżący „na obcasie” włoskiego buta,także produkuje ogromne ilości wina (więcej niż, naprzykład, sama tylko Australia). Jednak win z tegoregionu dotychczas próżno było szukać na półkachsklepowych, nie mówiąc już o restauracjach.
Lokalna produkcja służyła dotąd wytwórcom wermutów lubby [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Do poczytania o produkcji wina – http://konkurswiniarskiprw.pl/jak-zrobic-domowe-wino-przepis_jbtf.a
Bo właśnie tam można przygotować coś najwyższej jakości.
To słuszny kierunek. Jak to widzicie?