Gastronomia hotelowa a VAT

Autor: Juliusz Kamiński
Wątpliwości wielu hoteli dotyczą tego, w jaki sposób rozliczać usługi hotelarskie i gastronomiczne świadczone na rzecz jednego klienta

Zagadnienie związane z równoczesnym świadczeniem usług hotelarskich i gastronomicznych oraz należnego od tych usług podatku VAT najlepiej przedstawić na przykładzie. Przedmiotem działalności firmy jest hotelarstwo. Posiada ona dwa hotele, gdzie obok pokoi, funkcjonują restauracje i bary świadczące usługi gastronomiczne. W praktyce występują więc dwie sytuacje istotne z punktu widzenia rozliczeń podatkowych firmy: świadczy ona usługi gastronomiczne dla konsumentów niebędących równocześnie klientami hoteli oraz - mając na uwadze uproszczenie rozliczeń z klientami hoteli - przyjęła rozwiązanie, w myśl którego należność za usługi gastronomiczne świadczone na ich rzecz nie jest pobierana przy każdorazowym korzystaniu z restauracji lub baru, lecz jest rozliczana w fakturze wystawianej w związku z rozliczaniem usługi hotelowej.

Gastronomia jako część usług hotelowych

Wątpliwości firmy związane są z tym, że zdarzeniem decydującym o powstaniu obowiązku podatkowego (moment wykonania usługi) może być albo każdorazowe świadczenie usługi gastronomic [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *