Autor: Aldona Liszka
W dniach 25-27 października br. w Międzynarodowym Domu Spotkań Młodzieży "Krzyżowa" odbyła się VI Ogólnopolska Konferencja Dyrektorów Szkół Ho-Ga-Tur. Głównym motywem konferencji było ogłoszenie wyników pierwszego egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje dla technika hotelarstwa. Konferencję zorganizował Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy.
Ewa Czapnik reprezentująca
Centralną Komisję Egzaminacyjną zaprezentowała m.in. dane odnoszące się do egzaminu przeprowadzonego w sesji letniej, z podziałem na województwa, na etap pisemny i praktyczny oraz na poszczególne zawody. Podkreśliła, że etap pisemny egzaminu znacznie lepiej zdali uczniowie techników i szkół policealnych, natomiast praktyczny uczniowie zasadniczych szkół zawodowych, dla których była to już kolejna próba egzaminacyjna. Zaprezentowała też wyniki egzaminu w zawodzie technik hotelarstwa w poszczególnych okręgach w kraju oraz zestawienie porównawcze wyniku hotelarzy na tle pozostałych zawodów.
W podsumowaniu zaznaczyła, że osiągnięty rezultat zdanych egzaminów praktycznych (65 proc.), w porównaniu z innymi zawodami branży gastronomiczno-hotelarsko-turystycznej jest bardzo zadowalający.
W drugim dniu konferencji Marc Brudieux - attache ambasady Francji ds. współpracy w dziedzinie nauczania francuskiego - przedstawił plan współdziałania ambasady w aspekcie nauki zawodowego języka francuskiego w szkołach o profilu hotelarsko-gastronomicznym.
Poinformował o możliwości uzyskania wsparcia finansowego w formie stypendiów we Francji oraz materiałów dydaktycznych dla nauczycieli tego języka, których zaprosił do udziału w organizowanych specjalnie dla nich seminariach. Poinformował następnie o działalności Funduszu Współpracy Polsko-Francuskiej, który daje możliwość odbywania staży zawodowych uczniom szkół hotelarsko-gastronomicznych powyżej 18 roku życia oraz 10-miesięcznych staży dla absolwentów tego typu szkół.
Aldona Liszka
Sebastian Krzywda
Ewa Czapnik reprezentująca
Centralną Komisję Egzaminacyjną zaprezentowała m.in. dane odnoszące się do egzaminu przeprowadzonego w sesji letniej, z podziałem na województwa, na etap pisemny i praktyczny oraz na poszczególne zawody. Podkreśliła, że etap pisemny egzaminu znacznie lepiej zdali uczniowie techników i szkół policealnych, natomiast praktyczny uczniowie zasadniczych szkół zawodowych, dla których była to już kolejna próba egzaminacyjna. Zaprezentowała też wyniki egzaminu w zawodzie technik hotelarstwa w poszczególnych okręgach w kraju oraz zestawienie porównawcze wyniku hotelarzy na tle pozostałych zawodów.
W podsumowaniu zaznaczyła, że osiągnięty rezultat zdanych egzaminów praktycznych (65 proc.), w porównaniu z innymi zawodami branży gastronomiczno-hotelarsko-turystycznej jest bardzo zadowalający.
W drugim dniu konferencji Marc Brudieux - attache ambasady Francji ds. współpracy w dziedzinie nauczania francuskiego - przedstawił plan współdziałania ambasady w aspekcie nauki zawodowego języka francuskiego w szkołach o profilu hotelarsko-gastronomicznym.
Poinformował o możliwości uzyskania wsparcia finansowego w formie stypendiów we Francji oraz materiałów dydaktycznych dla nauczycieli tego języka, których zaprosił do udziału w organizowanych specjalnie dla nich seminariach. Poinformował następnie o działalności Funduszu Współpracy Polsko-Francuskiej, który daje możliwość odbywania staży zawodowych uczniom szkół hotelarsko-gastronomicznych powyżej 18 roku życia oraz 10-miesięcznych staży dla absolwentów tego typu szkół.
Aldona Liszka
Sebastian Krzywda
Dodaj komentarz