Tematem redakcyjnej sondy jest szara strefa w branży hotelarskiej. Tym razem nadeszły 43 odpowiedzi. Nie spodziewaliśmy się ich zbyt dużo, bo szara strefa nie jest zbyt łatwym tematem. Spośród odpowiedzi tylko cztery mówiły o tym, że "szarej strefy nie ma", ale raczej mało przekonująco. Zdajemy sobie sprawę, że trudno pewne rzeczy załatwiać we własnym gnieździe, jednak zamykanie oczu na problem też raczej nie pomoże.
Szara strefa oczywiście jest i - jak wynika z pozostałych odpowiedzi, dotyczących różnych sfer działalności hotelarskiej - może ona być dość rozległa. A jeśli tak jest, to z pewnością ma wpływ na prowadzenie noclegowego i gastronomicznego biznesu. Wiemy, że wielu przyczyn istnienia szarej strefy należy upatrywać nie w pazerności czy chęci zysku, lecz niedoskonałości czy też mało życiowych obowiązujących rozwiązaniach prawnych i podatkowych.
Oto kilka opinii hotelarzy dotyczących problemu:
Jak Państwo sądzą, dlaczego jako posiadacz pensjonatu o najwyższym standardzie w Ustce nie spędziłem tam od 2 lat ani jednego dnia?
W Polsce rządzonej po pijacku nawet burmist
[...]
Oto kilka opinii hotelarzy dotyczących problemu:
Jak Państwo sądzą, dlaczego jako posiadacz pensjonatu o najwyższym standardzie w Ustce nie spędziłem tam od 2 lat ani jednego dnia?
W Polsce rządzonej po pijacku nawet burmist
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz