Grupa Dobry Hotel, właściciel marki Destigo Hotels, podpisała umowę z szefem kuchni Juanem Luisem Fernándezem - zdobywcą dwóch gwiazdek Michelin. Zgodnie z zawartym porozumieniem, Juanlu Fernández stworzy nowy koncept i menu restauracji Artesse w hotelu H15 Luxury Palace w Krakowie – wkrótce hotelu marki The Luxury Collection oraz restauracji Wierzbowa 15 w hotelu Altus Palace we Wrocławiu. Po przeprowadzonej kulinarnej transformacji obie restauracje będą miały w swojej nazwie także nazwisko Hiszpana.

Celem współpracy jest podniesienie wartości gastronomicznej tych luksusowych hoteli i wzmocnienie wizerunku polskiej gastronomii na świecie. – Dewizą naszej firmy jest ciągły rozwój, poszukiwanie nowych koncepcji oraz wartościowych partnerów, z którymi możemy stworzyć ciekawą propozycję dla naszych gości – mówi Leszek Mięczkowski, właściciel i prezes Grupy Dobry Hotel. – Zdecydowaliśmy się rozpocząć współpracę z Juanem Luisem Fernándezem, bo wierzymy, że jego talent, pasja, osobista marka i doświadczenie w połączeniu z wiedzą i determinacją zespołu krakowskiej restauracji Artesse i wrocławskiej Wierzbowej 15 uczynią je miejscami szczególnymi na kulinarnej mapie Polski i Europy. Mamy nadzieję, że to partnerstwo i konstruktywna polsko-hiszpańska współpraca zaowocują wyjątkowym kulinarnym konceptem.


Juan Luis Fernández odwiedził obie restauracje oraz poznał ich zespoły. Rozpoczął także pracę nad nową koncepcją tych miejsc i menu. Szczegóły będą znane na przełomie maja i czerwca. – Magia, która dzieje się w mojej restauracji, może wydarzyć się również tam, gdzie są prawdziwi pasjonaci i profesjonaliści – mówi Juan Luis Fernández. – Naszą ideą jest przeniesienie najlepszych praktyk i ciekawych pomysłów do restauracji Artesse i Wierzbowa 15 w Polsce. Aby to zrobić, planujemy najpierw głęboko zanurzyć się w lokalnej kulturze gastronomicznej. W Polsce znajdujemy wyjątkowe i dobrej jakości produkty. Naszym celem jest dogłębne poznanie tych składników i lokalnych producentów, a następnie połączenie tradycyjnych receptur z naszą wizją i kreatywnością. Chodzi o to, aby wziąć polski produkt, lokalny przepis i nadać mu wyjątkowy charakter, który w mojej filozofii kulinarnej nazywam „duende”. Ponadto, dla nas kluczowa jest znajomość historii każdej restauracji. Tworząc dania, chcemy więc pochylić się nad historią, kulturą i przede wszystkim lokalnymi produktami. Istnieje interesujące podobieństwo między Polską a Andaluzją i jesteśmy przekonani, że pokażemy je w nowym menu.
Juanlu Fernández jest właścicielem LÚ Cocina y Alma w Jerez de la Frontera, którą otworzył w 2017 r. W niecały rok restauracja zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę MICHELIN. W 2020 roku otrzymała drugą. W restauracji LÚ tworzy swój własny język kulinarny, w którym tradycyjne receptury swojego regiou i wyjątkowe środowisko łączy z francuską techniką. Rezultatem jest kuchnia z „duende,” która reinterpretuje tradycję z innowacyjnej perspektywy, nie tracąc istoty swojej kultury i korzeni. Best Chef Awards przyznał mu 1 nóż w 2024 roku, co czyni go jednym z 10 szefów kuchni nagrodzonych w tej kategorii w Hiszpanii i jednym z 276 na świecie.
.
Dodaj komentarz