Luiza Olszewik, St. Bruno, Giżycko: Wynik operacyjny wyższy o 55 proc.   "HOTELARZ"

W I kwartale obłożenie w zasadzie mieliśmy na tym samym poziomie co w 2023 r., natomiast dzięki wyższym średnim cenom udało się osiągnąć RevPAR lepszy o 11 proc. względem roku 2023. W II kwartale bardzo podobnie: obłożenie na tym samym poziomie, czyli 75 proc., a dzięki wyższemu ADR, RevPAR wyższy o 10 proc. od II kwartału 2023 r. Wynik operacyjny za pierwsze półrocze był wyższy o 55 proc. w stosunku do ubiegłego roku, lecz sam jego poziom nie jest do końca satysfakcjonujący - mówi "Hotelarzowi" Luiza Olszewik, dyrektor generalna hotelu St. Bruno z Giżycka.

Jak wyjaśnia dyrektor maurskiego hotelu, -Jak dla większości obiektów na Mazurach, decydujące dla nas są wyniki III kwartału, a prognozy na ten okres to:

– lipiec: obłożenie zamknie się na poziomie 94 proc., czyli wyniesie o 4 p.p. więcej niż w ubiegłym roku, a ADR będzie o 10 proc. wyższe niż w 2023 r.;

– sierpień: przewidujemy obłożenie podobne do 2023 r. (rozmowa ukazała się w "Hotelarzu" przed miesiącem, przyp. Red.)

– 90 proc., choć poziom sierpniowych rezerwacji był w ubiegłym roku o tej porze (pod koniec lipca) o 6 proc. wyższy. Widać więc, że decyzje zakupowe gości są podejmowane coraz później. W obecnym sezonie wakacyjnym zauważalny jest znaczący spadek zorganizowanych uroczystości okazjonalnych czy spotkań integracyjnych w stosunku do roku ubiegłego. Dlatego aby uzyskać wynik podobny do zeszłorocznego, musimy bardziej skupiać się na do sprzedaży usług dodatkowych gościom indywidualnym w hotelu (gastronomicznych czy SPA lub wynajmu sprzętu rekreacyjnego).

Ponadto niezwykle istotne jest obecnie skrupulatne zarządzanie kosztami, które znowu uległy znacznemu zwiększeniu w tym roku. Dotyczy to zwłaszcza kosztów pracowniczych, które w naszym rodzaju działalności mają jeden z największych udziałów w całej puli kosztów. Jeśli chodzi o wrzesień, to prognozujemy, że obłożenie będzie zbliżone do ubiegłorocznego (80 proc.), a ADR wyższe minimum o 10 proc.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *