Globalny pomidor, czyli złoto, szisza, mury obronne, kolorowe parasolki… i Agnes Gonxha Bojaxhiu. Nie działa albo internet, albo terminal

Autor: Żivili, MAT

Przełom lata. Poprzednio było o ogórku, teraz dla równowagi o pomidorze. I to o pomidorze bałkańskim. Na przekór rekordom temperatur po powrocie z Mediolanu poleciałem do Zagrzebia, a później do Skopje. Bałkańskie puzzle.

Zdecydowanie Macedonia wygrywa rajską bitwę (gra słów – pomidor to rajčica lub paradajz). Ten, który podano w Old House nad Wardarem w całości w towarzystwie owczego i koziego sera, ważył spoko kilo+. Był soczysty i dobrze schłodzony. Taki biforek przed giczą jagnięcą, zakrapianą ful-body Vranacem z winnicy Tikveš i na koniec 45-procentową lozovą (z winogron) rakiją. Złoto, szisza, mury obronne, kolorowe parasolki… i Agnes Gonxha Bojaxhiu, bardziej znana jako Matka Teresa, urodzona w Skopje, skąd wyjechała do Londynu, a następnie do Kalkuty. Zagrzeb do Skopje ma się nijak. Rakija jest na śliwkach albo dalmatyńskich ziołach (travarica). W winach króluje mój ulubiony szczep plavac mali. Ten sam język, ale rozbieżna historia. Chorwacja uniknęła ponad 500 lat panowania imperium tureckiego, co robi różnicę. Ćevapi i ajvar są znakomite i tu, i tu, ale w Macedonii nazywają je… kebap. Chorwacja oprócz gór ma linię brzegową z tysiącem wysp, więc oprócz kóz i baranów ma również ryby i owoce morza. W Skopje obsługa w przypadkowych restauracjach jest z głębokiego PRL-u, a ogólna czystość na poziomie czasów Matki Teresy. Ceny w wyświechtanym menu nie odzwierciedlają teraźniejszości. Informacja, że można płacić kartą kredytową, jest teoretyczna, bo nie działa albo terminal, albo internet. Przeważnie ani jedno, an

[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Jedna odpowiedź do “Globalny pomidor, czyli złoto, szisza, mury obronne, kolorowe parasolki… i Agnes Gonxha Bojaxhiu. Nie działa albo internet, albo terminal”

  1. Michael Sims pisze:

    Cześć! Ostatnio szukałem sposobów na relaks po pracy i trafiłem na świetną platformę do gier online: https://888starz-polska.com/zaklady-na-pilke-nozna/. Jest tam wszystko, czego można oczekiwać od nowoczesnego kasyna – od slotów, przez gry stołowe, aż po możliwość gry z prawdziwymi krupierami na żywo. Dodatkowo, dla fanów sportu, mają zakłady na ponad 40 dyscyplin, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Rejestracja jest szybka, a bonusy całkiem kuszące. Polecam, jeśli szukasz miejsca, gdzie można naprawdę się odprężyć i oderwać od codziennych obowiązków!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *