Certyfikat Green Key dla Mercure Kraków Fabryczna City

Mercure Kraków Fabryczna City dołączył do wąskiego grona hoteli w Polsce posiadających certyfikat Green Key. To międzynarodowy program certyfikacji obiektów turystycznych, spełniających kryteria w zakresie odpowiedzialności za środowisko naturalne, budowy świadomości ekologicznej zarówno konsumentów, jak i pracowników oraz współpracy ze społecznością lokalną.

Mercure Kraków Fabryczna City w kompleksie Fabryczna 13, którym zarządza F.R.B Inter-Bud, otworzył się jesienią 2021 r. na terenie dawnej Fabryki Wódki Polmos. Od początku swojej działalności kładzie nacisk na ekologię. W hotelu zostały zastosowane najnowocześniejsze rozwiązania mające wpływ na zminimalizowanie zużycia energii oraz negatywnego wpływu na środowisko, a sam obiekt znajduje się na terenie, który w ostatnim czasie uzyskał certyfikat BREEAM.

– W Mercure Kraków Fabryczna City staramy się być odpowiedzialnymi ekologicznie gospodarzami dla naszych gości, a zarazem lepszymi mieszkańcami naszej planety. Chcemy, aby doświadczenia naszych gości podczas pobytu były nie tylko wzbogacające, ale też wspierające nasze najbliższe środowisko i lokalność. Jesteśmy niesamowicie dumni z tego, że dołączyliśmy do zaszczytnego grona hoteli posiadających certyfikat Green Key, obiecujemy, że na tym nie koniec. Będziemy podejmować dalsze kroki na rzecz naszego środowiska – mówi dyrektor generalna hotelu Joanna Chwastek-Pluta. Stale udoskonalane inicjatywy na rzecz zrównoważonego rozwoju podejmowane przez Mercure Kraków Fabryczna City koncentrują się na trzech głównych aspektach:

– pobyty przyjazne środowisku – w całej działalności hotelu nieustannie poszukiwane są nowe sposoby zmniejszania poziomu emitowanych gazów cieplarnianych oraz wdrażania założeń gospodarki o obiegu zamkniętym; w hotelu korzysta się z czystych źródeł energii, oszczędza wodę poprzez wykorzystanie wody szarej, prąd poprzez zamontowanie czujek w przestrzeniach wspólnych; wyeliminowany został również plastik jednorazowego użytku;

– odpowiedzialne zarządzanie żywnością – w hotelowej restauracji Destilo wykorzystywane są produkty od lokalnych dostawców, a ich użycie jest przemyślane, aby jak najmniejsza ilość składników była marnowana; zmniejszona została też pojemność naczyń w celu ograniczenia marnowania żywności; jednocześnie zachęca się gości do częstszego i bardziej świadomego korzystania z bufetów;

– partnerzy kultury – Mercure Kraków Fabryczna City chce łączyć gości z historią miejsca i lokalnością, zachęcając lokalnych artystów do współpracy oraz rozwijając świadomość kulturalną swoich gości i pracowników; głównym celem jest wspieranie rozwoju lokalnych społeczności przez nawiązywanie z nimi trwałych, obustronnych relacji i przybliżanie ich sztuki gościom i lokalnej społeczności.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *