Turystyka kulinarna jest jednym z ważnych elementów przyciągających gości do konkretnych miejsc. A wpływ na to w dużej mierze mają rekomendacje Przewodnika Michelin. Dlatego Polska Organizacja Turystyczna zabiega, aby na mapie inspektorów przewodnika znajdowało się coraz więcej miejsc w Polsce – w tym roku dołączyło woj. pomorskie. I na ogłoszonej właśnie nowej liście 77 rekomendowanych restauracji w Polsce oprócz Warszawy, woj. małopolskiego i Poznania znalazło się też 19 z tego województwa.
Inspektorzy Michelina nagrodzili w tym roku gwiazdkami sześć restauracji w Polsce, w tym trzy po raz pierwszy, a gdański Eliksir dostał pierwszą w Polsce zieloną gwiazdkę. Wśród wyróżnionych znalazło się 10 restauracji działających w hotelach. W ub.r. wydarzeniem było przyznanie dwóch gwiazdek Michelin restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie, która stała się pierwszym lokalem w Polsce uhonorowanym tym wyróżnieniem. W tym roku utrzymała swoje gwiazdki, tym samym nadal dzierżąc tytuł najlepszej restauracji w Polsce.
Nowe gwiazdki w Warszawie, Gdańsku i Kościelisku
Trzy restauracje w Polsce zdobyły gwiazdkę po raz pierwszy. ARCO by Paco Pérez, działająca na najwyższym, 33. piętrze kompleksu Olivia Business Center w Gdańsku, łączy polskie składniki z hiszpańskimi smakami. W Warszawie nową restauracją wyróżnioną gwiazdką jest Rozbrat 20 na Solcu, prowadzony przez szefa kuchni, a zarazem właściciela, Bartosza Szymczaka. Trzecią z grona restauracji nowo uhonorowanych gwiazdką jest Giewont w Kościelisku, gdzie szef kuchni Przemek Sieradzki łączy polskie i francuskie produkty oraz techniki. Swoje ubiegłoroczne gwiazdki utrzymały restauracje Nuta przy pl. Trzech Krzyży w Warszawie – auto
[...]Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Dodaj komentarz