Lista restauracji z gwiazdkami Michelin w Polsce   ANALIZY I RAPORTY

Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w swoim przewodniku. W tym roku do zestawienia dołączyło województwo pomorskie z Trójmiastem na czele. Nowy region uzupełnia dotychczasowe lokalizacje, do których należą Warszawa, Kraków i Poznań. Gwiazdkę zdobyła też jedna restauracja z Podhala.

fot. Adobe Stock

Michelin wyróżnił w Polsce łącznie 77 restauracji. -Inspektorzy byli pod wrażeniem dynamiki i pasji, jakie spotkali w restauracjach w całej Polsce, jak również nowej fali młodych szefów kuchni. Cieszę się również, że Polska ma teraz pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką MICHELIN. To sukces nie tylko dla Polski, ale także dla naszej planety i dla bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży - komentuje Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin

Bottiglieria 1881 zachowuje dwie Gwiazdki

Krakowska Bottiglieria 1881, która w ubiegłym roku stała się pierwszym lokalem w Polsce uhonorowanym tym wyróżnieniem, zachowała swoje dwie Gwiazdki na kolejny rok.

3 nowe restauracje z Gwiazdką

W Przewodniku pojawiły się 3 nowe, jednogwiazdkowe restauracje. Na uwagę zasługuje ARCO by Paco Pérez, pierwsza w historii restauracja z Gwiazdką Michelin w Gdańsku. Łączy polskie składniki z hiszpańskimi smakami, co wskazuje na duże ambicje, jak i dbałość o szczegóły. Oryginalność widać także w dokonaniach szefa kuchni Antonio Arcieri’ego, a sama restauracja to elegancka przestrzeń, z której roztaczają się spektakularne widoki na panoramę Gdańska.

W Warszawie pojawiła się nowa restauracja wyróżniona Gwiazdką - Rozbrat 20. Nadzorowana przez szefa kuchni a zarazem właściciela, Bartosza Szymczaka, restauracja zrobiła ogromne wrażenie na inspektorach Michelin sposobem, w jaki ewoluowała i dojrzewała w ciągu ostatnich kilku lat. Każde połączenie smaków jest pięknie wyważone, a najwyższej jakości składniki stanowią podstawę naprawdę pysznych dań.

Trzecią z grona restauracji nowo uhonorowanych Gwiazdką jest Giewont. Położona we wsi Kościelisko, około 85 km na południe od Krakowa, w pięknej okolicy z zapierającymi dech w piersiach widokami na góry, od których wzięła się nazwa restauracji. Przemek Sieradzki jako szef kuchni łączy polskie i francuskie produkty i techniki, uzyskując wyjątkowy efekt - zrównoważone dania, wyróżniające się odważnymi smakami i znakomitym wyczuciem.

Obecnie w Polsce działa już 5 restauracji z jedną Gwiazdką MICHELIN, gdyż Muga w Poznaniu i NUTA w Warszawie zasłużenie zachowały swoje wyróżnienia na kolejny rok.

Pierwsza w Polsce restauracja z Zieloną Gwiazdką

Zielona Gwiazdka Michelin to wyróżnienie przyznawane w Przewodniku restauracjom, które są liderami w zakresie zrównoważonych praktyk. Ich ekologiczne zaangażowanie jest źródłem inspiracji zarówno dla prawdziwych smakoszy, jak i całej społeczności w branży restauracyjnej. W tym roku gdański Eliksir został pierwszą restauracją w Polsce, która otrzymała Zieloną Gwiazdkę.

Zespół Eliksir wdraża wiele praktyk, aby zmniejszyć wpływ restauracji na planetę. Kluczowe znaczenie ma filozofia ograniczania ilości odpadów, która obejmuje odzyskiwanie oleju kuchennego do użycia jako paliwo czy wykorzystywanie skórek cytrusów w kordiałach i syropach. Lokalne produkty są również kluczem do etosu Eliksiru, podobnie jak zastosowanie odnawialnych źródeł energii i zaangażowanie we współpracę z dostawcami, którzy podzielają to zrównoważone podejście.

9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand

Oprócz nowych gwizdkowych restauracji, tegoroczny Przewodnik Michelin Polska 2024 rekomenduje 9 nowych lokali z Bib Gourmand. To wyróżnienie nazwane na cześć Bibendum, ludzika Michelin, jest nagrodą przyznawaną tym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny. Tegoroczna lista wyróżnionych to wspaniała wiadomość zarówno dla mieszkańców, jak i turystów, a całkowita liczba nagród Bib Gourmand w Polsce wzrosła ponad dwukrotnie.

5 nowych restauracji z Bib Gourmand jest zlokalizowanych na Pomorzu, w tym 2 w Gdańsku. Treinta y Tres to restauracja na wskroś hiszpańska, oferująca pyszne klasyczne dania i bogatą kartę hiszpańskich win. Z kolei Hewelke jest hołdem złożonym słynnemu miejskiemu piwowarowi i astronomowi Janowi Heweliuszowi. W kuchni o światowych wpływach dominują elementy panazjatyckie.

2 nowe lokale z nagrodą Bib Gourmand znajdują się w Sopocie. Kuchnia w 1911 Restaurant rezygnuje z wyrafinowania i zamiast tego zapewnia mnóstwo smaku w każdym kęsie. W Vinissimo dużą rolę odgrywają wina, a kuchnia serwuje świeże i nieskomplikowane potrawy. Lokalem z Bib Gourmand na Pomorzu jest także Luneta & Lorneta Bistro Club, luksusowa, a zarazem niedroga restauracja zlokalizowana we wsi Ciekocinko.

W Warszawie również znajdują się 2 nowe restauracje wyróżnione Bib Gourmand. Pierwsza z nich to kontakt, intrygujące bistro oferujące dania kuchni śródziemnomorskiej i bogatą kartę win. Jeśli szukamy smaków Ameryki Południowej, warto wybrać Ceviche Bar, który serwuje dania z owoców morza oraz inne potrawy wyróżniające się świeżym smakiem.

W Poznaniu także działa nowa restauracja z wyróżnieniem Bib Gourmand. SPOT to kolejny lokal koncentrujący się wokół wina. Specjalizuje się w domowo wędzonych składnikach i dysponuje tarasem z widokiem na winnicę. W Krakowie Folga została doceniona za niedrogie dania, które czerpią inspirację z mnogości kuchni świata.

Wszystkie dotychczas działające w Polsce restauracje z Bib Gourmand zachowały swoje wyróżnienia: MOLÁM w Krakowie, Fromażeria i TU.REStAURANT w Poznaniu oraz alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill i Le Braci w Warszawie. Oznacza to, że łączna liczba wyróżnień Bib Gourmand w Polsce wynosi obecnie 16.

Pełna lista lokali z Przewodnika Michelin Polska 2024:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *