- Sofitel Warsaw Victoria staje się w grudniu magicznym miejscem na mapie Warszawy, w którym spotykają się różne świąteczne tradycje. W sposób najbardziej spektakularny ujawniają się one w specjalnych menu, które inspirowane kuchnią francuską i polską, oferują szeroki wybór potraw, charakterystycznych dla tych kultur. Ten luksusowy hotel zaprasza do degustacji adwentowego i wigilijnego menu oraz na nietypowego sylwestra.
Świąteczne smaki
Goście Restauracji Canaletto i Green Lounge przez cały grudzień codziennie mogą codziennie wybrać z menu specjalnie przypisaną do kolejnego dnia potrawę, przekąskę lub deser. Tak jak w tradycyjnym kalendarzu adwentowym, w którym dzieci, w oczekiwaniu na Boże Narodzenie, wyjmują kolejne czekoladki, goście restauracji Sofitel Warsaw Victoria degustują codziennie wybrane dania kuchni francuskiej i polskiej. To świąteczne menu to kreacja Oliviera Croso, szefa kuchni Sofitel Warsaw Victoria. „Moim celem jest wprowadzenie charakterystycznych dań kuchni francuskiej na polskie talerze. Święta to wspaniała okazja, by przekraczać kulinarne granice, poznawać jak smakują święta w innych krajach” - stwierdza Olivier Croso. Adwentowe zróżnicowane menu stanowi oryginalny mix specialites z Francji i Polski. W „dni francuskie" spróbujemy foie gras z kieliszkiem wina Sauterne, confi z gęsi podawanego na sposób berneński, kremu kasztanowego lub czekoladowej trufli oraz szampana Gosset. W „dni polskie” zachwyci nas smak gorącej czekolady i tradycyjnych pączków lub świątecznego piernika. Menu grudniowe jest tak zaaranżowane, by rozgrzewać zmarzniętych gości Warsaw Sofitel Victoria – codziennie w inny, ale zawsze smakowity i wyrafinowany sposób.
Wigilia à la polonaise
Polska kuchnia będzie królowała 24 i 25 grudnia w menu świątecznym Restauracji Canaletto – to okazja dla gości zagranicznych, by poznać prawdziwy polski barszcz czerwony oraz pierogi z kapustą i grzybami, a także spróbować pieczonego jesiotra. Zestaw wigilijny przygotował Grzegorz Dębski, szef kuchni Restauracji Canaletto, który tradycyjne polskie dania zaproponował w eleganckiej wersji, dodając czerwonego wina do barszczu, a jesiotra podając z sosem z winogron. Takie wersje wigilijnych potraw zachwycą polskiego smakosza, który doceni subtelne różnice, a dla innych będą one odkryciem polskiej kuchni.
Sylwestrowa noc z „Chopinem i szampanem”
Na 31 grudnia 2010 roku Sofitel Warsaw Victoria przygotował oryginalną propozycję – zaprasza na sylwestrową noc z „Chopinem i szampanem”. Ta uroczysta kolacja z wyrafinowanym menu przy muzyce Fryderyka Chopina to elegancka alternatywa dla tradycyjnego sylwestrowego balu. W kameralnym gronie goście już od godziny 20.30 zaczną sylwestra od koncertu muzyki Chopina. W magiczny klimat ostatniej nocy 2010 roku wprowadzi nie tylko mistrzowskie wykonanie mazurków i preludiów Chopina, ale także kuchnia Oliviera Croso. Szef kuchni Sofitel Warsaw Victoria skomponował na tę noc specjalne menu z bogatym wyborem przekąsek – impresjami z homarem, ostrygami i łososiem oraz „Wariacjami na temat foie gras w akompaniamencie wina Gewurztraminer”, a także z mistrzowskim daniem głównym – „Okoniem morskim z krewetkami i małżami z szampańskim sosem szafranowym”. Całość dopełniają desery – sorbet cytrynowy z wódką, tarta gruszkowa i czekoladowa trufla. Chopin i jego muzyka oraz cudowne smaki i aromaty serwowanych dań, a także oczywiście szampan Gosset to gwarancja pięknej zabawy, niezwykłego zakończenia 2010 oraz powitania Nowego Roku.
Idea sylwestra z Chopinem w Sofitel Warsaw Victoria to symboliczny finał Roku Chopinowskiego. „Nasz hotel jest mocno związany z muzyką Chopina oraz Międzynarodowym Konkursem Pianistycznym im. Fryderyka Chopina – od lat gościmy szacowne jury - Marthę Argerich, gwiazdy - Rafała Blechacza oraz laureatów – Yuliannę Avdeevą; to u nas odbywają się dyskusje po występach i podejmowane są decyzje o wyborze najlepszych muzyków. Cały 2010 był poświęcony Chopinowi – dlatego też postanowiliśmy, że najlepiej oddamy hołd wielkiemu kompozytorowi, zapraszając naszych gości na koncert fortepianowy i kolację inspirowaną muzyką Chopina w ostatni dzień tego roku” – potwierdza Jean-Michel Lathuilliere, Dyrektor Generalny Sofitel Warsaw Victoria.
Świąteczne smaki
Goście Restauracji Canaletto i Green Lounge przez cały grudzień codziennie mogą codziennie wybrać z menu specjalnie przypisaną do kolejnego dnia potrawę, przekąskę lub deser. Tak jak w tradycyjnym kalendarzu adwentowym, w którym dzieci, w oczekiwaniu na Boże Narodzenie, wyjmują kolejne czekoladki, goście restauracji Sofitel Warsaw Victoria degustują codziennie wybrane dania kuchni francuskiej i polskiej. To świąteczne menu to kreacja Oliviera Croso, szefa kuchni Sofitel Warsaw Victoria. „Moim celem jest wprowadzenie charakterystycznych dań kuchni francuskiej na polskie talerze. Święta to wspaniała okazja, by przekraczać kulinarne granice, poznawać jak smakują święta w innych krajach” - stwierdza Olivier Croso. Adwentowe zróżnicowane menu stanowi oryginalny mix specialites z Francji i Polski. W „dni francuskie" spróbujemy foie gras z kieliszkiem wina Sauterne, confi z gęsi podawanego na sposób berneński, kremu kasztanowego lub czekoladowej trufli oraz szampana Gosset. W „dni polskie” zachwyci nas smak gorącej czekolady i tradycyjnych pączków lub świątecznego piernika. Menu grudniowe jest tak zaaranżowane, by rozgrzewać zmarzniętych gości Warsaw Sofitel Victoria – codziennie w inny, ale zawsze smakowity i wyrafinowany sposób.
Wigilia à la polonaise
Polska kuchnia będzie królowała 24 i 25 grudnia w menu świątecznym Restauracji Canaletto – to okazja dla gości zagranicznych, by poznać prawdziwy polski barszcz czerwony oraz pierogi z kapustą i grzybami, a także spróbować pieczonego jesiotra. Zestaw wigilijny przygotował Grzegorz Dębski, szef kuchni Restauracji Canaletto, który tradycyjne polskie dania zaproponował w eleganckiej wersji, dodając czerwonego wina do barszczu, a jesiotra podając z sosem z winogron. Takie wersje wigilijnych potraw zachwycą polskiego smakosza, który doceni subtelne różnice, a dla innych będą one odkryciem polskiej kuchni.
Sylwestrowa noc z „Chopinem i szampanem”
Na 31 grudnia 2010 roku Sofitel Warsaw Victoria przygotował oryginalną propozycję – zaprasza na sylwestrową noc z „Chopinem i szampanem”. Ta uroczysta kolacja z wyrafinowanym menu przy muzyce Fryderyka Chopina to elegancka alternatywa dla tradycyjnego sylwestrowego balu. W kameralnym gronie goście już od godziny 20.30 zaczną sylwestra od koncertu muzyki Chopina. W magiczny klimat ostatniej nocy 2010 roku wprowadzi nie tylko mistrzowskie wykonanie mazurków i preludiów Chopina, ale także kuchnia Oliviera Croso. Szef kuchni Sofitel Warsaw Victoria skomponował na tę noc specjalne menu z bogatym wyborem przekąsek – impresjami z homarem, ostrygami i łososiem oraz „Wariacjami na temat foie gras w akompaniamencie wina Gewurztraminer”, a także z mistrzowskim daniem głównym – „Okoniem morskim z krewetkami i małżami z szampańskim sosem szafranowym”. Całość dopełniają desery – sorbet cytrynowy z wódką, tarta gruszkowa i czekoladowa trufla. Chopin i jego muzyka oraz cudowne smaki i aromaty serwowanych dań, a także oczywiście szampan Gosset to gwarancja pięknej zabawy, niezwykłego zakończenia 2010 oraz powitania Nowego Roku.
Idea sylwestra z Chopinem w Sofitel Warsaw Victoria to symboliczny finał Roku Chopinowskiego. „Nasz hotel jest mocno związany z muzyką Chopina oraz Międzynarodowym Konkursem Pianistycznym im. Fryderyka Chopina – od lat gościmy szacowne jury - Marthę Argerich, gwiazdy - Rafała Blechacza oraz laureatów – Yuliannę Avdeevą; to u nas odbywają się dyskusje po występach i podejmowane są decyzje o wyborze najlepszych muzyków. Cały 2010 był poświęcony Chopinowi – dlatego też postanowiliśmy, że najlepiej oddamy hołd wielkiemu kompozytorowi, zapraszając naszych gości na koncert fortepianowy i kolację inspirowaną muzyką Chopina w ostatni dzień tego roku” – potwierdza Jean-Michel Lathuilliere, Dyrektor Generalny Sofitel Warsaw Victoria.
Dodaj komentarz