Czym zabłysnąć tego lata przygotowując koktajle dla znajomych…? Można na przykład podać koktajle przygotowane z naturalnych składników, takich jak: świeże egzotyczne owoce mieszane z alkoholem, szuszone owoce, świeże warzywa np. ogórek lub przyprawy używane dotąd tylko w kuchni.
Ważny jest również kolor. Niejednokrotnie zamawiając drinka, zwracamy uwagę na jego walory estetyczne. W sezonie 2008 dominują barwy pomarańczowe i czerwone, bliżej upalnego lata możemy pokusić się o orzeźwiającą zieleń, a nawet słoneczny żółty – kolor, który zdominował modowe wybiegi. Niezbędnymi dodatkami są wszelkie likery, które dopełniają koktajle, by były bardziej kolorowe i bogatsze w smaku, a także lód i kawałki owoców. Wśród likierów króluje melonowy. Popularne są także o smaku jagód, truskawek i gruszek.
Podstawowym założeniem drinka jest to, że musi on nam po prostu smakować. Z roku na rok trendy się zmieniają. Wczoraj zachwycaliśmy się brandy z odrobiną wody źródlanej, dziś proponowana jest z sokiem gruszkowym i likierem toffi. Wczoraj piliśmy Żołądkową Gorzką z dodatkiem soku pomarańczowego, dziś koktajle na jej bazie to prawdziwa wirtuozeria. Sprawdźcie sami !
Dodaj komentarz