Międzynarodowa Konferencja Naukowa – Gastronomia jako regionalny produkt turystyczny

pod patronatem

Ministra Sportu I Turystyki Mirosława Drzewieckiego
Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi Marka Sawickiego


 

28.04.2008 - poniedziałek

godz. 15.00

wyjazd autokaru WSTiR z Warszawy /opcjonalnie/

do godz. 17.30

przyjazd do Spały

rejestracja, zakwaterowanie

godz.18.00

spotkanie robocze członków Komitetu Organizacyjnego z członkami Komitetu Naukowego i szefami Zespołów Problemowych

przegląd wydawnictw branżowych

pokaz filmów dotyczących tematyki kuchni myśliwskiej

godz. 19.00

wieczerza według XII Księgi Pana Tadeusza – menu przygotowane przez dr Mirosława Słowińskiego

29.04.2008 - wtorek

godz. 9.00 – 13.00 === 15.00 – 19.00

otwarcie Konferencji, powitanie gości i uczestników

wystąpienia oficjalne zaproszonych gości, władz wojewódzkich

obrady plenarne

obrady w 4 Zespołach Problemowych


Zespól nr I

GASTRONOMIA – PRODUKT MARKOWY POLSKIEJ TURYSTYKI

Baza gastronomiczna w obiektach noclegowych w Polsce

Gastronomia a obsługa ruchu turystycznego

Rodzaje turystyki „gastronomicznej” i perspektywy jej rozwoju


Zespól nr II

TRADYCJE I HISTORIA KUCHNI POLSKIEJ

Tradycje i zwyczaje kulinarne świątecznej i okazjonalnej kuchni polskiej

Napitki, trunki, ciasta i desery kuchni staropolskiej

Tradycja i nowoczesność w gastronomii /kuchni/ współczesnej


Zespól nr III

JAKOŚĆ I POZIOM USŁUG W GASTRONOMII TURYSTYCZNEJ W POLSCE

Polska gościnność i kultura towarzyska dawniej i dziś

Kształcenie kadr dla gastronomii i hotelarstwa w Polsce

Jakość i poziom usług jako warunek konkurencyjności polskiej gastronomii


Zespól nr IV

PRODUKTY REGIONALNE I LOKALNE, ICH MIEJSCE NA RYNKU ŻYWNOŚCIOWYM UNIIEUROPEJSKIEJ

Procedury i stan certyfikacji produktów lokalnych i regionalnych

Propozycje rozwiązań organizacyjno-formalnych

Ruch na rzecz utrwalania tradycji i dorobku kuchni polskiej – „Akademia Smaku”

godz. 13.00 – 14.00 obiad

godz. 15.00 – 19.00 c.d. obrad w zespołach problemowych

przygotowanie propozycji i wniosków

godz. 20.00

uroczysta kolacja /kuchnia myśliwska – menu Prezydenta Ignacego Mościckiego/

menu przygotowane przez szefa kuchni Hotelu Mościcki Resort & Spa - Adama Koperkiewicza

stół prezentacyjny Produktów Tradycyjnych z listy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

stół prezentacyjny Zameczku Myśliwskiego Noma Residence w Promnicach

30.04.2008 - środa

godz.9.00 – 12.00

obrady plenarne

prezentacja wniosków zespołów problemowych

podsumowanie Konferencji

zakończenie obrad

godz. 12.00 wycieczka autokarowa – Spała, Konewka, Inowłódz

godz. 14.00 obiad

godz. 15.00 wyjazd uczestników /możliwość wyjazdu autokarami WSTiR/

W programie przewidziano:

degustacje dań i wyrobów oraz sprzedaż produktów regionalnych i lokalnych,

wystawę i kiermasz książki kucharskiej i gastronomicznej,

wystawę skryptów i podręczników z zakresu gastronomii /wydawnictwa uczelniane/.


Komitet Honorowy:

Mirosław Drzewiecki – Minister Sportu i Turystyki

Rafał Szmytke – Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej

Jan Korsak – Prezes Polskiej Izby Turystyki, Krajowa Rada Organizacji
Turystycznych, Hotelarskichi Gastronomicznych

Kazimierz Kowalski – Prezes Fundacji Polish Prestige Hotels

Ryszard Beret – Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów

Andrzej Saja – Sekretarz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego

Andrzej Krzyworzeka – Prezes Polskiego Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki

Komitet Naukowy:

prof. dr hab. Andrzej Pisula- Przewodniczący Komitetu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

prof. dr hab. Władysław W.Gaworecki - Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku

prof. dr hab. Irena Jędrzejczyk- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

prof. dr hab. inż. Danuta Kołożyn-Krajewska - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk- Uniwersytet Warszawski, Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacjiim. Mieczysława Orłowicza

dr prof. WSTiR Krzysztof Łopaciński- Dyrektor Instytutu Turystyki

prof. dr hab. Krzysztof Przecławski- Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki

prof. dr hab. Andrzej Rapacz- Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu

prof. dr hab. Aleksander Ronikier- Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji im. Mieczysława Orłowicza

prof. dr hab. Józef Sala- Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

prof. dr hab. Franciszek Świderski- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

prof. dr hab. Stanisław Wodejko- Szkoła Główna Handlowa

Współudział:

Fundacja Polish Prestige Hotels

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Polska Izba Turystyki

Krajowa Rada Organizacji Turystycznych, Hotelarskich i Gastronomicznych

Polskie Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki

Stowarzyszenie Polskich Barmanów

Komitet Organizacyjny:

dr Michał Słoniewski- Przewodniczący, Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej w Spale

dr Mirosław Słowiński - Wiceprzewodniczący

mgr Waldemar Błaszczuk- Sekretarz

mgr Zbigniew Glapa- Kanclerz Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza

mgr Anna Zalewska- Kierownik Biura Organizacyjnego

KOSZTY UCZESTNICTWA:

Opłata konferencyjna wynosi:300,00 zł od osoby

Obejmuje:

sale konferencyjne

posiłki od kolacji dn. 28.04.08 do obiadu 30.04.08 /2 obiady 2 kolacje/

przerwy kawowe

materiały przed i po konferencyjne

transfer Warszawa – Spała – Warszawa /wymagane zgłoszenie – rezerwacja miejsca w autokarze/

udział w programie turystycznym i towarzyszącym.

Wpłat za opłatę konferencyjną należy dokonywać na konto:

Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji
im. Mieczysława Orłowicza w Warszawie
ul. Marymoncka 34, 01-813 Warszawa
Bank Zachodni WBK S.A., 14 Oddział w Warszawie
Nr 18 10901014 0000 0001 0105 1784

z dopiskiem: konferencja


Dotychczas zgłoszone referaty:

Gościnność w gastronomii jako ważny element jakości i poziomu usług.
mgr Waldemar Błaszczuk - Sekretarz Generalny Polskiego Zrzeszenia Hoteli

Tradycje i nowe trendy w polskiej gastronomii.
dr inż. Ewa Czarniecka-Skubina – Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie

Gastronomia hotelowa - procedury obsługi gościa i ich wpływ na jakość usług.
mgr inż. Bożena Granecka-Wrzosek - Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji im. Mieczysława Orłowicza w Warszawie

Kulturowe uwarunkowania sporządzania potraw regionalnych Warmii i Mazur.
mgr inż. Jadwiga Gutkowska - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Kuchnia turysty w widłach Wisły i Pilicy w dobie rozbiorowej (1795 - 1918).
dr Cezary Jastrzębski - Akademia Świętokrzyska im. J. Kochanowskiego w Kielcach

Traditional Lithuanian products, its labeling, Fund of Culinary Heritage
dr Ina Jasutiene, dr Milda Kersiene – Kaunas Uniwesity of Technology, Litwa

Tradycje polowań i kuchni myśliwskiej w Spale.
mgr Andrzej Kobalczyk- Skansen Rzeki Pilicy, dr Michał Słoniewski – Lokalna Organizacja Turystyczna w Spale

Jakość zdrowotna produktów tradycyjnych i lokalnych w świetle obowiązującego prawa żywnościowego.
prof. dr hab. inż. Danuta Kołożyn-Krajewska - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Tradycja i nowoczesność w gastronomii gdańskiej.
doc. dr Henryk J. Lewandowski - Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku

Żywność zmodyfikowana w gastronomii.
mgr Leszek Moszczyński - Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji im. Mieczysława Orłowicza w Warszawie

Dziedzictwo kulinarne jako element tworzący jakość produktu turystycznego.
dr Agata Niemczyk - Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Tradycje kulinarne gospodarstw agroturystycznych regionu warmińsko-mazurskiego
dr inż. Dorota Nowak – Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie

Dziedzictwo kulinarne jako podstawa budowy produktu turystycznego na obszarach wiejskich
dr Grzegorz Russak – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Usługi gastronomiczne jako czynnik podnoszenia konkurencyjności regionalnego produktu turystycznego.
prof. dr hab. Józef Sala - Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Rozpoznawalność marki wyrobów regionalnych i tradycyjnych a ich nabywalność (na przykładzie przysmaków z Małopolski wpisanych na polską Listę Produktów Tradycyjnych).
dr Renata Seweryn – Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Tradycyjne i oryginalne potrawy Podlasia elementem kształtowania tożsamości regionu dla rozwoju turystyki.
dr Adam Edward Szczepanowski - Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Białymstoku

Gastronomia folklorystyczna i jej wykorzystanie w turystyce.
mgr Dominik Orłowski, mgr inż. Magdalena Woźniczko - Wyższa Szkoła Turystyki i Języków
Obcych

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jako element rozwoju turystyki w województwie warmińsko-mazurskim.
j.w.

Kulinarna różnorodność Polski jako atrakcja turystyczna.
mgr inż. Magdalena Woźniczko, mgr Dominik Orłowski - Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych

Kuchnia myśliwska i jej wpływ na rozwój turystyki łowieckiej na wybranym przykładzie.
j.w.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *